Los Angeles

Mor als 81 anys el director de cine Robert Altman

El director de cine nord-americà Robert Altman ha mort als 81 anys en un hospital de Los Angeles, segons ha informat la seva companyia de producció, Sandcastle 5 Productions. Director d'una vuitantena de pel·lícules, va estar nominat a cinc premis Oscar de Hollywood, però només en va guanyar un. Va ser l'Oscar Honorífic al conjunt de la seva carrera que va rebre en la passada edició. El director de films com "Short Cuts", "The Player" o "Prête-à-Porter" havia estat reconegut pel seu ús del moviment continu de les càmeres i del cinema coral, dels quals era un referent que havia creat escola.

Actualitzat
En una de les seves últimes aparicions públiques, Robert Altman va rebre el mes de febrer passat al Festival de Cine de Berlín les felicitacions de Meryl Streep, intèrpret d'"A prairie home companion", una recreació d'un conegut programa de ràdio dels Estats Units que servia al director per reflectir l'Amèrica del Nord profunda. Per ell, que aquest any va rebre l'Oscar Honorífic al conjunt de la seva carrera, els premis de Hollywood eren un intercanvi de favors entre les grans productores, i el cinema no era innocent, sinó que tenia un component polític.

Altman, de 81 anys, que va lluitar com a pilot a la Segona Guerra Mundial, va fer de guionista, productor i director i el seu primer gran èxit va ser "M.A.S.H.", una visió àcida de la guerra de Corea feta el 1970, en plena guerra del Vietnam, que li va valer la Palma d'Or del Festival de Venècia, però no el reconeixement de l'Acadèmia nord-americana. Del film, però, en va sorgir una llarga sèrie televisiva. D'aquella dècada és també el musical "Nashville", que li va comportar diverses nominacions.

Com a director va firmar 86 pel·lícules, però no va tornar a triomfar plenament fins que va arribar "El joc de Hollywood", que criticava la meca del cine; "Vides encreuades", on relatava biografies paral·leles que entraven en contacte; "Gosford Park", un retrat del classisme a la Gran Bretanya i Globus d'Or el 2001, i "Prêt-à-Porter", visió àcida del món de la moda, amb un gran repartiment d'estrelles femenines. Quan ja havia superat els 70 anys, Altman va ser sotmès a una operació de trasplantament de cor, intervenció que va ocultar sempre a Hollywood per poder continuar la seva carrera com a director i productor.

El 2003 va filmar "La companyia", centrada en el món del ballet i aquest 2006 també va rebre el Lleó d'Or a tota la seva obra.

Considerat un "outsider" de Hollywood, presumia d'haver fet el que va voler i d'haver rebutjat les ofertes que contradeien la seva forma de treballar.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut