París

Mor als 71 anys el dissenyador francès Yves Saint Laurent, una icona de la moda del segle XX

El món de la moda ha perdut aquest diumenge un dels seus màxims exponents: Yves Saint Laurent. El dissenyador ha mort a París, segons han confirmat des de la fundació que porta el seu nom. Yves Saint Laurent tenia 71 anys i va començar a treballar amb 18 a la prestigiosa firma Dior, on es va convertir en la mà dreta de Christian Dior, a qui va succeir després de la seva mort. Anys després va fundar la marca de roba que porta el seu nom, amb la qual va aconseguir un gran èxit. Se'l considera un pioner en el món de la moda i el responsable de la popularització de l'esmòquing, així com el gran modernitzador de la moda femenina.

Actualitzat

Yves Saint Laurent s'acomiadava del món de la moda el 2002, 40 anys després de fundar el seu propi imperi. A principis dels 60, va crear la seva pròpia marca, que es va convertir en un petit imperi d'alta costura, prêt-à-porter, perfums i botigues.

Nascut a Algèria el 1936, Saint Laurent ha passat a la història com el primer dissenyador que ha exposat el seu treball al Metropolitan Museum de Nova York, centre que el 1983 va dedicar una mostra a les seves creacions. Després van ser Pequín i, finalment, París les ciutats que li van dedicar retrospectives.

La seva relació amb l'art passa també per ser el mecenes que va fer possible recobrir de coure i or la punta de l'obelisc de la plaça de la Concòrdia de París. I continua al cinema, ja que va col·laborar en pel·lícules com "Belle de Jour" de Luis Buñuel o "La Pantera Rosa" de Blake Edwards.

L'actriu Catherine Deneuve es va convertir en la icona del seu estil i la seva musa personal. Tot i això, Yves Saint Laurent va vestir de núvia Elizabeth Taylor, en un dels seus matrimonis amb Richard Burton, i també va crear dissenys per a Marlene Dietrich, Farah Diba o Sofia Loren.

Yves Saint Laurent va destacar pel seu geni transgressor, que es notava en les seves creacions, com el vestit de jaqueta i pantaló, la sahariana o els shorts, a més de les primeres transparències en la moda femenina.

Anar al contingut