Londres

Moody's estudia la qualificació dels bons portuguesos per a una possible rebaixa

L'agència de qualificació creditícia Moody's ha anunciat que està estudiant revisar la solvència del deute de Portugal. Moody's podria rebaixar la qualificació dels bons portuguesos, una de les economies més febles d'Europa. Els bons portuguesos tenen una qualificació Aa2 i, en un comunicat, l'agència Moody's ha indicat que a curt termini "l'eventual rebaixa per a Portugal seria d'un o, com a molt, de dos nivells". Segons l'agència, la possible retallada de la qualificació del risc portuguès estaria justificada pel deteriorament de les finances públiques del país i també per les febles perspectives de creixement a llarg termini.

Actualitzat
"La revisió per a una possible rebaixa prendrà en consideració una revisió de les qualificacions de Portugal que reflecteixin el deteriorament potencialment durador de les xifres sobre el deute de l'Estat", ha manifestat Anthony Thomas, vicepresident Moody's per a qualificacions a Estats.

Segons Thomas, "en el context d'una economia petita i d'escàs creixement, aquestes dades sobre deute podrien deixar de ser consistents com una qualificació Aa2". Per l'agència, el deteriorament dels comptes públics portuguesos és el reflex del fracàs dels successius governs a l'hora de limitar amb serietat els dèficits pressupostaris des que Portugal va entrar a formar part de la zona euro, com a membre fundador.

"No obstant això, recentment el govern ha reiterat el seu objectiu d'aconseguir i fins i tot superar els objectius de reducció del dèficit publicats en l'últim programa d'Estabilitat i Creixement", ha dit Thomas, que ha afegit que "el perfil de deute ben estructurat significa que els riscos de refinançament són escassos".

Moody's creu que els costos financers del deute portuguès poden augmentar durant algun temps, però que espera que el servei del deute continuarà sent assequible a curt i mitjà termini. L'agència ha argumentat a més que "encara que les xifres macroeconòmiques poden estar més d'acord amb una qualificació de Aa baix o A alt, el deute del govern no podrà ser ni sostenible ni suportable".

Moody's s'ha referit també a les comparacions entre la situació a Grècia i Portugal, i ha assenyalat que "encara que Grècia afronta dificultats fiscals molt més serioses que Portugal, [...] és previsible i inevitable un llarg període de retallades per a Portugal fins que els desequilibris financers siguin corregits". En el seu període de revisió, l'agència tindrà en compte altres qüestions com les mesures per millorar la competitivitat econòmica del país i la capacitat d'estalvi, "que són a l'arrel de la tendència d'un creixement econòmic lent".

L'agència, que pronostica una lenta recuperació del PIB, ha fet èmfasi en el fet que "els problemes de creixement de Portugal tenen a veure més amb la seva baixa productivitat que amb els alts costos". A més, ha explicat Thomas, "la manca d'una opció de devaluació [de la divisa] genera un vent en contra de la recuperació".
Anar al contingut