Barcelona

Monzó s'endinsa a la decadència en "Mil cretins", el seu últim llibre

Després de l'èxit de Quim Monzó a la Fira de Frankfurt, ara surt a la venda el seu darrer llibre. Fidel al seu estil, l'escriptor barceloní reflexiona en "Mil cretins" sobre la maduresa que donen els anys. Són 19 històries en més de 170 pàgines que ho són tot menys alegres: parlen de la decadència i del final de la vida, amb contes situats en geriàtrics i personatges que miren a través de finestres. Segons l'autor, els contes de "Mil cretins" se situen entre la narració i el poema.

Actualitzat

Amb "Mil cretins", Monzó trenca sis anys de silenci literari. En la presentació del llibre, ha explicat que els dinou contes de "Mil cretins" són el fruit d'haver passat "un tràngol personal, durant una dècada, de decadència familiar i d'estar encarat a un món de malaltia crònica, degeneració i mort". Malgrat tot, Monzó ha desmentit que aquest sigui el seu llibre més autobiogràfic: "Justament, aquests contes m'han permès veure que tot el que havia escrit fins ara era molt més autobiogràfic del que jo pensava".

El títol del llibre fa referència a l'insult que fa un dels personatges d'un conte, una dona que es refereix als cretins d'un geriàtric. "Aquests cretins poden ser el món en general, perquè la dona que parla de cretins és també ella mateixa una cretina", ha aclarit Monzó.

Vint anys de marge

Monzó també ha parlat de l'estat de la literatura catalana. Per l'escriptor, "està aguantant molt bé, però en un país que s'està diluint, com salta a la vista, la literatura podrà aguantar una inèrcia de vint anys i després tururut violes". Monzó no creu que la literatura estigui en un geriàtric, un dels escenaris del llibre, "al contrari, està aguantant molt bé i és molt respectable", però això no evita que estigui "desapareixent".

L'edició de "Mil cretins" ha superat totes les previsions abans de posar-se la venda. Animats probablement per l'èxit del seu discurs a la Fira de Frankfurt, els llibreters han fet grans demandes del llibre, cosa que ha obligat Quaderns Crema a fer tres edicions del llibre abans de posar-lo a la venda.


Anar al contingut