Barcelona

Montserrat Carulla i Vicky Peña obren la llauna d'una Mercè amb 600 activitats

Les actrius Montserrat Carulla i Vicky Peña han donat aquest dimecres el tret de sortida a la Mercè, la festa major de Barcelona, amb la lectura del pregó. L'acte s'ha fet com sempre al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona i les actrius, mare i filla, han fet un recorregut històric per la ciutat a partir de les seves vivències. Amb el pregó, Barcelona enceta un seguit de dies de festa on no faltaran el tradicional correfoc o el piromusical. També es repetirà la Festa del Cel aquest cap de setmana a les platges de la capital catalana.

Actualitzat
Un parlament "teatrer" és el que havia promès l'actriu Montserrat Carulla, que juntament amb la seva filla i també actriu, Vicky Peña, asseguren que "no ens podrem desvincular del teatre, el portem a les venes. Si no hi fos present el teatre, no seria un pregó fet per nosaltres".

I, de fet, han reivindicat la gent del món de les lletres i l'espectacle que van lluitar per normalitzar el teatre català després de la Guerra Civil. Carulla ha recordat noms com els de Joan Capri, Mario Cabré, Esteve Polls i Xavier Regàs i ha subratllat que la recuperació de l'escena catalana ve dels anys 40 i no pas dels 70. Vicky Peña, que ha lluït una ret de pubilla, ha recordat que des de petita la fascinaven els actors, sobretot que es maquillessin.

Mare i filla han recordat la Barcelona de la seva infància, de la postguerra, la nevada del 1962, el franquisme i el futur. Carulla ha considerat que tots els barcelonins són immigrants i "duem fang i un bri de l'últim collita enganxats a les sabates i bocins de cel farcits d'estrelles".

L'alcalde, Jordi Hereu, ha animat els barcelonins a celebrar la festa major "amb la mateixa ambició de sempre" tot i aquest "no és un any fàcil". A la plaça Sant Jaume s'han concentrat veïns del parc de l'Escorxador, que han acusat l'alcalde d'"especulador".

Després del pregó s'ha inaugurat la festa a la plaça Sant Jaume amb l'espectacle "Toc d'inici", seguida de la projecció d'imatges relatives a Istanbul, que és la ciutat convidada d'enguany, i a l'any Joan Amades a la façana del consistori que es repetirà durant les festes.

Més de 600 actes

En aquesta edició, se celebraran 600 actes des d'aquest dimecres fins diumenge amb un pressupost total de 4 milions d'euros. Diferents espais de la ciutat s'afegeixen a la cita i d'altres repetiran, com el circ al castell de Montjuïc, i també la rambla del Raval, després que els comerciants van demanar que el barri fos part de la festa.

La Mercè acull tota mena d'actes per a tota la família i els museus de la ciutat organitzen jornades de portes obertes. En l'apartat musical cal destacar les actuacions de Rosario o Nena Daconte, i dins del Barcelona Acció Musical, el BAM, grups com El Petit de Cal Eril o Berri Txarrak.

Malgrat que el pressupost es manté, s'ha eliminat la recepció al palauet Albéniz, per decisió de l'alcalde, Jordi Hereu, i se substituirà per una jornada de portes obertes dissabte que inclou activitats i la visita als jardins Maragall.

Contra els venedors de llaunes

Com ja va passar amb les festes de Gràcia i de Sants, la Guàrdia Urbana posarà un èmfasi especial en la lluita contra la venda ambulant de llaunes al carrer. La intenció és evitar l'ocupació indeguda de l'espai públic i problemes de convivència. Els agents actuaran especialment a Ciutat Vella, l'Eixample, Sants-Montjuïc i Sant Martí, els districtes on es preveu més afluència.

Els Mossos d'Esquadra reforçaran el dispositiu i també s'incrementaran un 37,2% els serveis de neteja urbana respecte dels habituals. L'Ajuntament instal·larà 2.200 unitats de papereres i més de 300 lavabos mòbils.

Pel que fa al transport públic, el metro, els Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) i el Tram obriran avui tota la nit, i també divendres i dissabte. També hi haurà autobusos especials fins al Fòrum i Montjuïc i es reforçaran els ordinaris.

L'Ajuntament recomana evitar els desplaçaments en transport privat i consultar el web municipal.
Anar al contingut