Madrid

Montoro manté l'objectiu de dèficit del 0,3%, tot i les queixes que és "irrealitzable"

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, diu que no l'aplicarà perquè significaria retallades de 1.500 milions

RedaccióActualitzat

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha imposat el seu criteri en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) i ha tancat la porta a ampliar el dèficit autonòmic o a implantar un model a la carta amb objectius asimètrics entre les comunitats.  Set comunitats autònomes, la majoria del PP, han votat a favor de mantenir el dèficit en el 0,3% l'any vinent. Les deu restants, entre les quals Catalunya i les governades pel PSOE, hi han votat en contra.

Catalunya i vuit comunitats més havien demanat que s'apugés mig punt més el dèficit permès per l'any que ve davant la impossibilitat de complir marcat. Tot i la petició, el govern espanyol ha decidit mantenir els plans inicials d'obligar totes les autonomies a reduir els números vermells. El 2017 el dèficit ha de ser del 0,1% i el 2018 s'ha d'assolir l'equilibri pressupostari.

La Generalitat ha insistit en la "injustícia" que suposen els límits fixats. A l'arribada de la reunió, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha reiterat que el 0,3% fixat pel govern espanyol és impossible de complir. Mas-Colell assegura que no l'aplicarà perquè significaria retallades de 1.500 milions. Montoro li recorda que ja hi ha un pla perquè la Generalitat el compleixi.

Catalunya i les comunitats que discrepen han reclamat a Montoro un informe sobre la legalitat de l'objectiu autonòmic. El document l'hauria de fer l'autoritat fiscal independent, l'organisme que vetlla per la sostenibilitat dels comptes públics, i que dimarts recomanava dèficits a la carta per a cinc autonomies, entre elles Catalunya, ja que considera poc realista que puguin reduir-los al ritme previst, almenys durant els dos propers anys.

Cristóbal Montoro també ha informat aquest dimecres les comunitats autònomes dels diners que rebran per al proper exercici, uns 7.000 milions d'euros més.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut