Madrid

Montoro culpa Catalunya i el País Valencià del dèficit i anuncia més control

Ho ha fet després de saber-se que el dèficit públic va augmentar el 2015 un 5,16%, força més del 4,2% previst

RedaccióActualitzat

El ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, ha anunciat la posada en marxa de noves mesures de control de la despesa de les comunitats autònomes previstes en la llei orgànica d'estabilitat pressupostària. En concret, ha dit que les administracions autonòmiques hauran d'informar mes a mes sobre el compliment de la "regla de despesa" prevista en la llei.

"La situació de les comunitats autònomes ens porta a adoptar mesures per corregir la desviació del dèficit, massa gran, seguint les recomanacions de la Comissió Europea del 9 de març.  L'any passat el total sumava, aquest any el total no suma perquè algú no ha fet el que havia de fer, i aquest algú no ha estat l'Estat.""

Segons ha dit Montoro, els governs autonòmics hauran de garantir que els diners que rebin no aniran a noves partides de despesa, sinó que serviran només per finançar despeses corrents que ja hagin fet el 2015. Per això ha dit que no es podrà parlar de retallades, sinó únicament de no augmentar la despesa pública que ja fan.

El dèficit públic espanyol del 2015 tanca amb un 5,16%

Montoro ha aprofitat per fer aquest anunci el mateix dia que l'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha fet públiques les dades sobre el dèficit públic del 2015. Aquest va arribar al 5,16% del PIB, gairebé un punt per sobre del límit pactat amb Brussel·les, que era del 4,2%. Les xifres no s'ajusten a les previsions ni a les recomanacions de Brussel·les. Segons les dades, les administracions s'haurien desviat en més de 10.000 milions d'euros de dèficit, de tal manera que el dèficit total pujaria als 56.000 milions d'euros.

El Ministeri d'Hisenda responsabilitza d'aquesta desviació la Seguretat Social i, sobretot, les comunitats autònomes, que han superat àmpliament el límit del 0,7 per cent. De la mateixa manera, remarquen que l'administració central haurà complert el seu objectiu de dèficit del 2,9%, deixant-lo en un 2,7%. També ajuntaments i diputacions han mantingut el dèficit per sota del previst.

Sobretot Catalunya i País Valencià

Montoro ha afirmat que les comunitats que es desvien per sobre del 2% en els objectius de dèficit són Catalunya -amb un 2,7%-, el País Valencià, Extremadura, Aragó i Múrcia, i ha atribuït el gruix de la desviació a les dues primeres:

"Les posicions de Catalunya i de la comunitat valenciana absorbeixen gairebé la meitat de la desviació. Cal insistir en la importància que en aquestes comunitats autònomes es faci una gestió econòmica molt més rigorosa i eficaç dels recursos públics que tenen a disposició."

Montoro no s'ha quedat aquí i ha aprofitat per criticar durament l'administració catalana:

"Catalunya, l'any passat els seus gestors públics el van dedicar a si convocaven o no convocaven unes eleccions, es van dedicar a això, i així es treballa molt malament. I ara que ja hi ha un govern, que es posin a treballar."

En la seva exposició, Montoro ha detallat que hi ha tres comunitats autònomes que han complert l'objectiu del dèficit: les Canàries, Galícia i el País Basc, i ha assegurat que "això demostra que, encara que fos un objectiu ambiciós, es podia complir".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut