Madrid

Montoro corregeix el dèficit del 2015 i el deixa en el 5%

En la seva compareixença al Congrés, el ministre d'Hisenda rebaixa la xifra que s'havia anunciat, que era el 5,16%, i ho atribueix a canvis en l'ús de l'espai radioelèctric

RedaccióActualitzat

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques en funcions, Cristóbal Montoro, ha aprofitat la compareixença a la comissió de control parlamentari d'Hisenda d'aquest dijous al matí per anunciar que el dèficit públic del 2015 no va ser del 5,16%, sinó del 5%.

Segons ha explicat Montoro, la rebaixa es deu a un error en l'aplicació del còmput de l'ús de l'espai radioelèctric. D'aquesta manera, un còmput del 2011 l'han aplicat ara el 2015 i això ha significat una reducció de 1.600 milions d'euros del dèficit, que corresponen al 0,16% de rebaixa aplicada ara.

Nou model de finançament autonòmic

Montoro ha anunciat, en la compareixença, que el govern espanyol està estudiant la creació d'un comitè d'experts per "obrir el debat del finançament autonòmic". Segons Montoro, aquest comitè, que proposarà el seu ministeri al Consell de Ministres d'aquest divendres, s'haurà de configurar amb les comunitats autònomes.

Segons ha afirmat, aquesta iniciativa respon a la petició que li han fet "diversos presidents autonòmics", i no podrà ser un comitè del govern, perquè està en funcions:

"Es tracta que s'aprofiti aquest temps d'interinitat, que ja veurem el que dura. Es tracta de no quedar-nos quiets."

Dures crítiques dels grups parlamentaris

Montoro ha estat durament criticat per alguns dels grups parlamentaris. El diputat del PSOE Pedro Saura ha afirmat que Montoro ha gestionat el ministeri amb "arbitrarietat i sectarisme" i que ha enganyat tothom amb les dades del dèficit públic, també la Unió Europea.

Saura ha afirmat que l'economia espanyola està creixent un 3% per "factors externs", però que el PP no ho ha aprofitat i s'ha dedicat a aplicar un model de creixement a base de sous baixos i de reducció d'impostos als rics, i ha assegurat que aquest és el motiu principal del dèficit.

I ha afegit que això ha estat l'"excusa perfecta" per retallar l'estat del benestar, culpant del dèficit les comunitats autònomes, que són les que fan més despesa social. Saura ha atribuït a les comunitats autònomes una reducció del 3,5% del dèficit i, en canvi, un 1% d'augment a l'administració central.

Per la seva banda, Lourdes Ciuró i Ester Capella, de Democràcia i Llibertat i ERC, respectivament, han acusat Montoro d'haver impedit que les administracions autonòmiques aconsegueixin noves vies de finançament. Segons Ciuró, el govern del PP ha aplicat una visió recentralitzadora, i ho està fent ara també, quan està en funcions.

Capella ha qualificat d'"injust i arbitrari" que l'administració central es reservi tant de marge en el dèficit quan ja no té moltes de les competències que suposen més despesa. Capella ha negat que la Generalitat faci despesa innecessària, i ha acusat el govern espanyol d'incomplir els seus compromisos pel que fa al finançament.

Íñigo Errejón, de Podem, ha afirmat que el dèficit de les comunitats autònomes no és el problema, i ha acusat Montoro de comportar-se amb elles com Angela Merkel amb Espanya, atribuint-li mala gestió. Segons Errejón, és molt més preocupant el dèficit de la Seguretat Social, que ha augmentat un 3,15% els treballadors però només ha augmentat un 1,5% els ingressos perquè els sous han baixat molt.

Sobre els pressupostos del 2016, Errejón ha acusat Montoro d'haver-los dissenyat amb criteris electoralistes i partidistes, pensant més en les eleccions, i que ara aquests pressupostos són una trampa perquè no es podran complir. Errejón ha afirmat que els tècnics d'Hisenda ja van avisar en el seu moment, però no els van fer cas.

Montoro, desautoritzat per l'Autoritat Fiscal Independent

Cristóbal Montoro compareix aquest dijous a la Comissió d'Hisenda del Congrés per explicar el desviament del dèficit públic del 2015, que atribueix a les autonomies. En canvi, ahir l'Autoritat Fiscal Independent va empitjorar les xifres i va atribuir el desviament al govern central i a la Seguretat Social.

Mentrestant, el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ja ha rebut una carta de Montoro en què li dóna 15 dies perquè digui com es complirà el nivell de dèficit que correspon a Catalunya, que va tancar el 2015 amb un 2,7 per cent quan el sostre fixat per l'Estat era del 0,7 per cent.

Precisament, també dimecres el Tribunal Suprem va anul·lar el repartiment del dèficit del 2013 per a les autonomies. En canvi, sí que va avalar el del 2014, el 2015 i el 2016.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut