El ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, ha convocat el Consell de Política Fiscal i Financera després de més de nou mesos (EFE)
El ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, ha convocat el Consell de Política Fiscal i Financera després de més de nou mesos (EFE)
Madrid

Montoro cita les autonomies divendres per parlar del dèficit del 2015

La convocatòria arriba després de la carta que Montoro va enviar a les comunitats incomplidores, com Catalunya, amb mesures que la Generalitat ha considerat "inaplicables"

RedaccióActualitzat

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques en funcions, Cristóbal Montoro, ha convocat per divendres el Consell de Política Fiscal i Financera, l'òrgan que reuneix els consellers del ram, per abordar el dèficit de l'any passat. La convocatòria arriba després de la carta que Montoro va enviar a les comunitats incomplidores de l'objectiu de dèficit del 2015, com Catalunya, amb mesures que la Generalitat i altres administracions han considerat "inaplicables".

Montoro va responsabilitzar les autonomies, sobretot, Catalunya i el País Valencià, de la desviació sobre l'objectiu fixat per al 2015, que finalment va ser del 5%, en comptes del 4,2% previst. I les va instar a prendre mesures correctives. La Generalitat, governs socialistes com el valencià o l'andalús, i també el de Castella i Lleó, del PP, han advertit que no faran més retallades i fins i tot s'ha parlat d'un "front comú" contra les exigències del govern en funcions.

Hisenda assegura que, si no gasten més del que preveuen i destinen part dels diners que rebran aquest any amb el Fons de Liquiditat Autonòmica a retallar dèficit, les comunitats podran complir l'objectiu del 0,7%. Només tres autonomies van aconseguir aquest llindar: el País Basc, Galícia i les Canàries. La mitjana final va ser de l'1,66%.

El de divendres serà el primer CPFF en més de nous mesos i també el primer des que Oriol Junqueras va assumir la cartera d'Economia. "Nosaltres no aplicarem cap retallada, si el Ministeri vol venir a forçar-ho o a tancar un hospital, que vingui, nosaltres ni volem ni ho volem fer. El Ministeri ja aclarirà com hem d'interpretar la carta", va dir Junqueras dijous passat després de rebre la missiva del ministre.

Anar al contingut