El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro (EFE)
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro (EFE)
Madrid

Montoro avisa les autonomies que rebran menys diners si no hi ha pressupostos

En el cas de Catalunya, aquesta decisió suposaria una reducció del finançament d'uns 780 milions d'euros

Actualitzat

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha comunicat a les comunitats autònomes que aquest 2018 rebran menys diners del previst si no s'aproven els nous pressupostos. En el cas de Catalunya, suposaria una retallada d'uns 780 milions d'euros, segons confirmen fonts de la conselleria d'Economia.

Dels 17.617 milions d'euros que l'executiu espanyol va anunciar que aportaria a la Generalitat, durant el transcurs del Consell de Política Fiscal i Financera del mes de juliol, en concepte de bestreta, l'administració catalana en rebria 16.838 milions.

Aquest dimecres al matí, el president de la Generalitat Valenciana ha aixecat la llebre denunciant que rebran 353 milions menys del que tocaria. El president valencià, Ximo Puig, ha afirmat que el govern espanyol "està jugant amb foc en aquesta situació de displicència amb les comunitats autònomes".

També ha protestat el govern de les Balears pel que considera una mesura de pressió per forçar l'aprovació dels pressupostos. La consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, ha qualificat d'"injusta" la decisió del ministeri, que veu com "un càstig per a la ciutadania de les Illes". Els diners que rebrien les Balears es redueixen a 1.712 milions d'euros, 67,3 menys que els 1.779 milions anunciats pel govern espanyol.

Pel PSOE, és "un xantatge intolerable"

El secretari de Política Econòmica i Ocupació del PSOE, Manuel Escudero, ha considerat un "xantatge intolerable" que el govern espanyol vinculi la renovació del sistema de finançament autonòmic a l'aprovació d'uns nous pressupostos pels quals, de moment, no compta amb els suports necessaris.

"Insinuar que les entregues de diners a les comunitats estaran supeditades a l'aprovació dels Pressupostos suposa una deslleialtat institucional inacceptable, una irresponsabilitat i una ruptura de les normes mínimes de l'Estat de les autonomies."

 

Anar al contingut