El ministre Cristóbal Montoro a la sessió de control d'aquest dimecres.
Montoro diu que no s'ha convocat la comissió Estat-Generalitat perquè no hi ha "el clima convenient". (Foto: EFE)
Madrid

Montoro assegura que Madrid té la "voluntat política" de normalitzar les relacions amb la Generalitat

El govern espanyol creu que s'està obrint el camí per normalitzar les relacions amb la Generalitat. Ho ha afirmat el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, durant la sessió de control al Congrés, després d'insinuar que el procés sobiranista ha bloquejat fins ara la convocatòria de la comissió bilateral Estat-Generalitat. Segons Montoro, la reunió no s'ha convocat perquè no hi havia el "clima convenient".

RedaccióActualitzat
El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha manifestat "la voluntat política" del govern espanyol que hi hagi la normalització absoluta de les relacions entre la Generalitat de Catalunya i l'administració central. Montoro ha respost en el ple del Congrés a una pregunta del diputat socialista Francesc Vallès sobre si el govern espanyol es planteja la convocatòria imminent de la comissió bilateral Estat-Generalitat. El ministre confia que "aviat" pugui fer-se aquesta reunió.

Francesc Vallès ha recordat que fa dos anys que no es reuneix aquesta comissió i que el llistat d'assumptes per tractar és "interminable", ja que queden, "almenys", 29 competències per transferir; l'Estat "deu" a Catalunya 8.000 milions d'euros entre liquidacions pendents i el finançament dels serveis socials i encara no se sap quin serà el límit de dèficit. El diputat ha subratllat que totes aquestes qüestions són competència del departament de Montoro. "La tensió augmenta i vostès no es mouen", ha afirmat Vallès.

El ministre d'Hisenda ha assegurat que el govern espanyol desenvolupa "tots els instruments" per assegurar el finançament dels serveis públics dels catalans, com el fons de liquiditat autonòmic. Sense referir-se al procés sobiranista, Cristóbal Montoro ha dit que "s'han precipitat esdeveniments" en aquesta agenda política que no feien possible la reunió, ni tampoc que hi hagués "el clima convenient".

Segons Montoro, "un cop s'aclareixin aquestes variables, la primera la definició dels objectius de dèficit per al 2013 per a Catalunya i la resta de comunitats, estarem en condicions de seguir avançant en el procés de normalització amb Catalunya". El ministre ha destacat que està "en l'ànim" del govern central aconseguir aquesta normalització de les relacions bilaterals entre la Generalitat i el govern espanyol".

Aquestes paraules del ministre d'Hisenda al Congrés arriben l'endemà que el president de la Generalitat, Artur Mas, presentés el Pla de Govern 2013-2016, un pla que, segons ell, té "vocació de permanència" i "per a una legislatura sencera".

Anar al contingut