Sant Cugat del Vallès

Montilla traslladarà a Zapatero el malestar que ha provocat la seva broma sobre Rodalies

El president de la Generalitat ha protagonitzat aquest dimecres el programa "Tinc una pregunta per a vostè" de Televisió Espanyola a Catalunya. José Montilla ha assegurat que tan aviat com pugui comunicarà al president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, el malestar que ha causat a Catalunya la broma sobre Rodalies que va fer en una entrevista televisiva. Montilla ha fet front a algunes preguntes compromeses, com per exemple, quan li han preguntat sobre el fet que els seus fills vagin a l'escola alemanya i no a la pública.

Actualitzat

El president català s'ha mostrat convençut que el servei ferroviari millorarà quan sigui traspassat a la Generalitat, i respecte al traçat de l'AVE pel centre de Barcelona, ha recordat que no va ser decidit per l'actual govern, sinó per un del PP. Montilla ha negat que el traçat comporti que el túnel passi per sota de la Sagrada Família, i ha apuntat que actualment s'estan fent a Barcelona molts túnels del metro sense cap complicació, motiu pel qual ha recalcat que "l'important és que es facin bé". Sobre els peatges de les autopistes, ha indicat que el seu govern seguirà treballant per reduir-ne el nombre, eliminar-ne alguns i construir vies alternatives de caràcter gratuït.

Una altra qüestió plantejada, la de les pensions, ha estat resposta per Montilla amb el compromís de considerar "prioritari" l'increment dels recursos que la Generalitat destina a la llei de prestacions que complementa les pensions més baixes. Després d'escoltar un jubilat que ha dit que només percep una pensió de 350 euros i que cada dia és més pobre, per la qual cosa ha demanat que es millori situacions com la seva amb "fets i no paraules", Montilla ha admès que "encara hi ha molta feina a fer, i només portem un any al govern". "Necessitem més temps", ha afirmat, i "més recursos", i per "nosaltres és molt important solucionar una qüestió com aquesta, això és prioritari" perquè "es tracta d'una injustícia".

En el transcurs del programa, el president de la Generalitat ha hagut de respondre a algunes preguntes relacionades amb qüestions personals d'ell i la seva família, però també del seu partit, i en aquest sentit, ha hagut d'escoltar com un ciutadà es queixava que mentre a ell li costa molt pagar la hipoteca, al PSC una entitat bancària "li va perdonar" un préstec. Montilla ha explicat que el que va fer el PSC va ser "renegociar" un préstec per obtenir interessos més favorables, i en una altra pregunta sobre la suposada duplicitat de càrrecs públics de la seva dona, el president ha puntualitzat que per ser diputat provincial cal ser regidor, però això no significa que es cobri més, ja que "la llei obliga que només es pugui cobrar un únic sou públic".

També se li ha demanat explicar per què, si creu en l'escola pública, porta algun dels seus fills a escoles que no ho són, i sobre això, Montilla ha recordat que existeix "l'opció personal" per elegir el centre. En qualsevol cas, ha afegit que la obligació del govern és treballar per l'escola pública.

En preguntes sobre immigració, Montilla ha negat que els immigrants que regenten comerços gaudeixin de privilegis respecte als comerciants autòctons, "perquè tots han de pagar impostos", i ha demanat que "es denunciïn" els casos d'estrangers que treballin sense contractes i sense cotitzar a la Seguretat Social. Respecte a l'ús del mocador per part d'estudiants magrebins, Montilla ha afirmat que preval el dret a l'educació, però també ha reclamat que "es facin esforços d'integració" i que els immigrants "coneguin la nostra llengua i la nostra cultura, i respectin les nostres creences".

Anar al contingut