Madrid

Montilla rep l'aval del PSOE pel nou tripartit i explica que el pacte amb CiU era inviable

Just l'endemà de la constitució del nou Parlament, José Montilla ha viatjat a Madrid per explicar al comitè federal del PSOE la gestació del govern d'entesa. El futur president de la Generalitat ha indicat que el principal repte del nou tripartit serà "restablir la imatge de Catalunya dins d'Espanya" i millorar les relacions amb la resta d'autonomies. Montilla també ha justificat el pacte amb ERC i ICV-EUiA dient que un acord amb CiU "seria una subordinació davant el principal adversari" del PSC. Montilla ha intervingut en el debat a porta tancada, després del parlament de José Luis Rodríguez Zapatero, que ha durat més d'una hora però que no ha fet cap esment al nou govern català.

Actualitzat
El d'aquest dissabte hagués estat l'últim comitè federal de Pasqual Maragall. L'encara president no hi ha anat, però sí que hi ha assistit el seu successor, José Montilla, que ha vist com la majoria de membres del comitè el felicitaven i l'ovacionaven per un discurs en què ha fet autocrítica i ha fixat les prioritats del seu govern.

Montilla ha destacat que el seu executiu té el "repte" de compensar el "deteriorament de la imatge de Catalunya" a Espanya i de "millorar les relacions" amb la resta d'autonomies.

Pacte amb CiU, inviable

El primer secretari del PSC també ha defensat el pacte tripartit com l'única opció viable per als socialistes catalans. Pactar amb CiU, ha dit, hagués estat "subordinar-se al principal adversari" i també hagués estat negatiu "no només per a les municipals del 2007, sinó també per a les generals". "Aquells que ens voten a les generals no volen el PP, però tampoc es refien de CiU", ha apuntat Montilla.

En to d'autocrítica, el dirigent socialista ha dit que ha escoltat "el missatge de les urnes", que li van fer perdre 5 escons, i s'ha compromès a reorientar la política catalana "per convertir les polítiques socials en l'eix central". En conjunt, el seu missatge ha estat "humil i bastant autocrític", segons fonts socialistes, que asseguren que Montilla ha rebut felicitacions generalitzades.

Menció mínima de Zapatero

En obrir el debat, José Luis Rodríguez Zapatero no ha fet cap referència al govern d'entesa ni a les eleccions. El president espanyol s'ha limitat a parlar del tema en la clausura del comitè, quan ha dit que Montilla ho farà bé. "L'he tingut al meu costat anys, de ministre. Sé que tenen la voluntat ell i el PSC de fer una gestió de govern seriosa, eficaç, socialment compromesa i entranyable amb el conjunt d'Espanya". 

Zapatero també s'ha referit a Catalunya en un altre moment del discurs, per denunciar que el PP hagi acceptat la reforma estatutària andalusa, que parla de "realitat nacional", i en canvi va rebutjar de ple la catalana. Pel líder socialista, això demostra que el PP "no té ni idea del que és Espanya".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut