Barcelona

Montilla reclama un "sí" a l'Estatut il·lusionat i alerta que el "no" de PP i ERC no ofereix cap futur

Els dirigents del PSC han apuntat que el "sí" s'ha de defensar amb convenciment i sense dubtes, perquè el nou Estatut comporta guanys clars per a Catalunya. José Montilla ha alertat en contra del "no" perquè, assegura, no ofereix cap futur, vingui impulsat per qui vingui. Per la seva banda, el conseller d'Economia i Finances de la Generalitat, Antoni Castells, ha afirmat que s'ha de votar "sí" a l'Estatut pels seus continguts i ha apuntat que "estem tan acostumats a les derrotes que quan les coses surten bé no ens ho acabem de creure."

Actualitzat

Els socialistes han centrat els seus esforços a mobilitzar el vot afirmatiu al Baix Llobregat, un dels seus feus tradicionals. José Montilla ho ha fet a la seva ciutat, Cornellà, d'on va ser alcalde durant dinou anys. Allà, Montilla ha estat rebut per una delegació dels treballadors de Braun, que li han exigit un compromís de no tancament. Prèviament el titular d'Indústria s'havia reunit amb els representants sindicals de l'empresa a l'Ajuntament de la ciutat.

Durant l'acte de campanya, Montilla ha defensat un "sí" il·lusionat i entusiasta al, ha afirmat, millor Estatut que ha tingut mai Catalunya. El primer secretari del PSC també ha donat un toc d'alerta en contra de l'opció del "no" perquè, assegura, no ofereix cap futur, vingui impulsat per qui vingui. Per Montilla tant el vot negatiu del PP com el d'ERC debiliten Catalunya i el seu projecte d'enfortiment de l'autogovern i dificulten la construcció de l'Espanya plural.

El líder socialista no s'ha oblidat de denunciar el paper del PP durant l'elaboració de l'Estatut, a qui ha acusat de fomentar l'enfrontament i l'odi territorial. Recuperant el polèmic lema de la precampanya del PSC, Montilla ha assegurat que el "no" serà utilitzat pel PP en contra de Catalunya.

Millor finançament, més polítiques socials

Antoni Castells ha apostat per un "sí" a l'Estatut "sense fissures" i "convençut". El conseller d'Economia i Finances de la Generalitat ha subratllat el nou sistema de finançament com una de les grans fites aconseguides amb el nou text estatutari. I ha desmentit que es tracti d'un "sí" conformat. Castells ha reconegut que a Catalunya "a vegades hi ha la tendència a creure que és un 'sí' resignat, conformista, de mal menor", ja que "estem tan acostumats a les derrotes que quan les coses surten bé no ens ho acabem de creure".

El conseller d'Economia, Antoni Castells, també ha dit que el vicepresident econòmic del govern, Pedro Solbes, "coincideix" amb la posició del govern català sobre el paper que ha de tenir el futur consorci format pel govern central i la Generalitat per gestionar plegats els impostos estatals a Catalunya. Aquest organisme s'ha de constituir en un termini de dos anys i s'ha d'encarregar dels impostos que recapta el govern central, segons l'Estatut.

Per la seva banda, la consellera de Salut, Carme Figueres, ha assegurat que el nou Estatut garantirà el dret universal a accedir a les prestacions socials. Figueres també ha dit que més de la meitat de les millores en finançament que obtingui Catalunya amb el nou Estatut es destinaran a polítiques socials.

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut