Barcelona

Montilla nega que tapés les incidències al túnel de FGC, com diu Mas

El president de la Generalitat, José Montilla, ha desmentit categòricament que el seu govern tingués coneixement de les incidències al túnel de Ferrocarrils de la Generalitat abans del 20 d'octubre, data en què van quedar tallades les línies de rodalies i de FGC afectades per les obres de l'AVE. D'aquesta manera ha desmentit el que ha dit el cap de l'oposició, Artur Mas, que ha fet circular un informe de Ferrocarrils del 15 d'octubre que detectava filtracions de formigó a la via del tren. L'intercanvi d'acusacions s'ha sentit a la tarda al Parlament, durant la sessió de control a l'executiu, que s'ha convertit en un apèndix del debat matinal sobre infraestructures.

Actualitzat

Durant la sessió de control, Artur Mas ha acusat la Generalitat d'haver posat en perill la seguretat dels usuaris per primar l'arribada de l'AVE a Barcelona el 21 de desembre i ha advertit que demanarà responsabilitats. El president de CiU ha assegurat que tenia "constància" que el govern va conèixer les incidències al túnel de Ferrocarrils abans del 20-O i ha exigit a Montilla que "doni la cara" i ho expliqui.

"Si s'arriba a detectar que eren conscients que hi havia un problema de seguretat i van primar que s'inaugurés l'AVE el 21 de desembre (...) són absolutament corresponsables de tot", ha sentenciat Mas.

El president de la Generalitat ho ha desmentit, ha acusat el líder de CiU de "no dir la veritat" i ha assegurat que "els seus l'han tornat a enredar", per concloure que "no tot val per a un titular". José Montilla ha reiterat que es van prendre les mesures de seguretat oportunes i ha explicat que va ser la central de FGC qui va ordenar al maquinista que fes mitja volta i no passés pel túnel del Gornal per motius de seguretat. Segons Mas, la iniciativa va sortir del mateix maquinista.

Montilla s'ha defensat dient que cada dia arriben informes sobre possibles incidències a la xarxa de ferrocarrils i que no cada dia es pot prendre la decisió de tallar el servei, només "si hi ha raons de seguretat".

D'altra banda, Montilla ha considerat que la proposta del PPC de crear una comissió parlamentària de control de les obres "no és innovadora ni suposa cap aportació rellevant". I ha afegit que el govern treballa per garantir, per aquest ordre, la seguretat de treballadors i usuaris, el restabliment del servei i l'arribada de l'AVE.

En resposta a preguntes d'ICV-EUiA i C's, Montilla s'ha hagut de referir al discurs que va pronunciar a Madrid, des d'on va advertir d'una desafecció d'Espanya creixent. Montilla ha negat que caigués "en el victimisme i el lament fàcil" i ha atribuït la desafecció "a tot un procés" que inclou "la campanya contra l'Estatut" i "el boicot a les empreses catalanes".

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut