Barcelona

Montilla nega que les eleccions basques i gallegues hagin retardat el finançament

El president de la Generalitat, José Montilla, ha negat qualsevol vinculació entre el retard en l'acord pel nou finançament i les eleccions basques i gallegues de diumenge passat. Ara bé, Montilla considera que, després dels comicis, Catalunya ha sortit reforçada de cara a les negociacions i està en "millors condicions" per resoldre la qüestió. El rerefons de la situació nova és que els partits catalans es podrien convertir en puntals del PSOE al Congrés. En la sessió de control al president, aquest dimecres al Parlament, CiU ha acusat la Generalitat d'ocultar dades de la negociació per "tapar el seu fracàs" i ha exigit al tripartit que canviï d'estratègia.

Actualitzat
Malgrat que el mateix Ministeri d'Economia ha admès que la nova etapa a Galícia farà ajornar l'acord de finançament, el president català assegurat que aquesta no és la causa de l'allargament del procés. José Montilla ha insistit que el problema de fons són les xifres i condicions que hi ha sobre la taula. "Si volguéssim arribar a un acord com en el passat, per treure uns quartos més, ja el tindríem", ha dit.

Montilla ha admès, amb tot, que els resultats electorals tant als comicis gallecs com als bascos afavoreixen els interessos de Catalunya. Preguntat pel republicà Joan Puigercós pel fet que el PSOE busqui ara el suport de CiU, ERC i ICV en detriment del PNB i el BNG, Montilla ha contestat que "estem en condicions de tenir més pes i ser més decisius" en assumptes com el finançament o els traspassos pendents. 

"Si som capaços de treballar junts i de fer-ho amb sentit comú, sobre la base d'acords en grans temes i fer-ho d'una forma lleial [...] estem en unes condicions segurament millors que fa una setmana", ha afegit.

Des de l'oposició, però, li han llançat retrets per no haver concretat quins són els punts que motiven el desacord amb Madrid. El president de CiU, Artur Mas, ha considerat escandalós que Montilla "no sigui capaç de dir en què no està d'acord del que ofereix el govern amic i on té amics", i ha subratllat que "el poble de Catalunya mereix que el president digui en què no està d'acord".

També el portaveu parlamentari Oriol Pujol,ha acusat Montilla de no donar dades per "tapar el seu fracàs". Li ha contestat el conseller d'Economia, Antoni Castells, que ha avisat que no cediria "a la temptació, que és molt gran, de perjudicar la negociació" fent pública la xifra que ofereix el govern espanyol.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut