Madrid / Barcelona

Montilla insisteix en un cara a cara en castellà i Mas l'acusa de crear un conflicte lingüístic

El president de la Generalitat, José Montilla, ha assegurat que manté la voluntat de fer debats cara a cara amb Artur Mas, tot i les discrepàncies de les últimes hores entre el PSC i CiU. El president i líder del PSC també ha tornat a defensar la seva aposta perquè un d'aquests debats es faci en castellà per al conjunt de l'Estat. Per la seva part, el líder de CiU, Artur Mas, també està d'acord a fer els debats, però ha acusat el PSC de voler convertir en una "guerra" la qüestió lingüística.

Actualitzat
El president José Montilla i el cap de l'oposició, Artur Mas, s'han mostrat disposats a fer dos debats cara a cara, malgrat que formalment les negociacions entre tots dos partits estan suspeses per diferències i retrets sobre les formes.

Des de Madrid, Montilla ha insistit que un dels dos debats es faci en castellà. "És normal que si se'n fa un [debat] en un mitjà privat d'àmbit estatal sigui en la llengua que fa servir normalment en aquest mitjà", ha assegurat el president català. I ha afegit que d'aquí a considerar que ell és partidari que només es faci el debat en castellà, "com alguns han dit", "hi ha un abisme".

José Montilla també aposta per mantenir el debat entre tots els candidats, un debat a sis bandes sobre el qual el cap de campanya dels socialistes, Jaume Collboni, també ha parlat. De fet, Collboni ha esgrimit la falta de voluntat de CiU de celebrar aquest debat amb tots els candidats com un dels principals esculls per arribar a un acord, mentre que per la federació nacionalista tot plegat és una "excusa" dels socialistes.

Mas: "Que no es converteixi en batalla lingüística"

El líder de l'oposició, per la seva part, ha desmentit que es negui a fer el debat a sis i ha negat, també, que hagi estat la seva formació la que ha trencat les negociacions per als cara a cara. Mas, que ha admès que les declaracions de Felip Puig en el sentit que fer un dels debats en castellà era un "insult a la intel·ligència dels electors", "no van ser afortunades", però ha afegit que ja s'ha disculpat.

El líder convergent ha dit que "en el tema de l'idioma no m'hi vull ficar perquè no es converteixi en una batalla lingüística". "No farem des de Catalunya el que ens han estat fent des de fora. Que els socialistes ho vulguin fer? Doncs és la seva guerra", ha conclòs Mas. Tot i això, el president de Convergència ha considerat més "conseqüent" fer els debats en català perquè és la llengua que s'utilitza al Parlament i la que empren personalment ell i Montilla.

Tot plegat, l'endemà que es fes públic el trencament de les negociacions per celebrar el debat o debats cara a cara entre els líders del PSC i CiU.

El PPC vol un debat a sis en castellà

També ha ficat cullerada sobre la qüestió la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, que ha proposat a tots els partits catalans que un dels debats entre els candidats a la presidència de la Generalitat dels sis partits amb representació parlamentària sigui en castellà. Sánchez-Camacho també ha considerat una "ofensa molt greu" les paraules del secretari general adjunt de CiU, Felip Puig, sobre el tema.

Montilla advoca per reconstruir ponts de diàleg amb Espanya

Debats electorals a banda, José Montilla ha reiterat, des de Madrid, la seva aposta per enfortir els lligams amb Espanya i ha criticat que CiU faci bandera de l'independentisme. El president de la Generalitat, José Montilla, ha assegurat que treballarà per reconstruir els ponts de diàleg entre Catalunya i Espanya després de la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut.

Montilla ha dit que "Catalunya ha de ser acceptada, respectada i reconeguda tal com és. Catalunya vol rebre un tracte més just i equitatiu en l'esforç comú i no l'ha rebut durant molt de temps". El president ha afegit que creu que "represento aquesta Catalunya, exigent però solidària, la dels que es volen quedar i no la dels que volen marxar".

José Montilla ho ha dit des de Madrid, en un esmorzar informatiu del Fòrum Europa, que ha servit per fer balanç de la legislatura que s'acaba i al qual han assistit, entre d'altres, el ministre de Foment, José Blanco, i el de Treball, Celestino Corbacho.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut