Barcelona

Montilla i Puigcercós volen "canvis substancials" al model de Solbes

El president de la Generalitat, José Montilla, i el d'ERC, Joan Puigcercós, han acordat que només acceptaran el model de finançament del ministre Solbes si aconsegueixen "canvis substancials" en el text. Tots dos s'han reunit al Palau de la Generalitat durant una hora i mitja per analitzar-ne la proposta i estan d'acord en el fet que la decisió final la prendran els tres socis de govern. Montilla intensifica els contactes abans de divendres, que és quan es reunirà la part catalana de la Comissió Mixta d'Afers Econòmics i Fiscals.

Actualitzat
Montilla i Puigcercós veuen la proposta de Solbes "arbitrària i insuficient", i per aquest motiu no veuen possible un acord, ara per ara. Davant d'aquesta situació, han acordat que només acceptaran el text si s'hi fan modificacions "substancials" i si consideren que tenen prou marge de maniobra per negociar, perquè el text no inclou cap xifra. De tota manera, els dos polítics han coincidit a l'hora d'afirmar que la proposta ha estat un "petit avenç" i que només el fet que hi sigui ja és una "bona notícia".

Durant la reunió en què han analitzat la proposta han constatat que el model de Solbes preveu millores molt petites en el finançament dels territoris menys dinàmics, majoritàriament governats pel PSOE, i que els increments substancials en finançament seran per a Catalunya, Madrid i les illes Balears. En tot cas, les xifres d'aquesta millora encara no són satisfactòries per als dos polítics, perquè els diners addicionals que el govern espanyol podria destinar a totes les comunitats autònomes podria oscil·lar entre els 6.000 i els 8.000 milions d'euros.
Anar al contingut