Barcelona

Montilla i Mas escenifiquen un acostament sobre la nova llei electoral

El president de la Generalitat, José Montilla, i el president de CiU, Artur Mas, han escenificat al Parlament un acostament sobre la llei electoral. Mas ha remarcat que "s'han d'obrir les llistes" perquè els ciutadans tinguin "la sensació i la realitat que el representant al Parlament representa aquell territori". Montilla, que no està d'acord amb les llistes obertes, ha respost a Mas que prefereix un sistema similar a l'alemany, que possibilita que "l'elector conegui el diputat" i ha dit que en aquest punt es poden posar d'acord. La resta de partits catalans s'han mostrat disposats a buscar el consens per aprovar la llei abans que acabi aquesta legislatura, tot i que el PP ha insistit que ara per ara no és la seva prioritat.

Actualitzat
El president de CiU, Artur Mas, i el president de la Generalitat i primer secretari del PSC, José Montilla, han aproximat posicions per impulsar la nova llei electoral Catalana en el que queda de legislatura. Si històricament CiU s'ha mostrat partidària d'un model majoritari semblant al britànic, i el PSC d'un totalment proporcional, Montilla ha proposat un model intermedi com l'alemany. En el model germànic els electors elegeixen dues llistes. Una, a escala nacional en què es vota pel partit, i una altra per a circumscripcions territorials en què es voten candidats.

"Ens posarem d'acord" en una reforma que prevegi que l'elector "conegui" el seu diputat, ha dit Montilla, que ha assegurat que les reivindicacions de CiU no passen en cap cas per les llistes obertes, una cosa que ell rebutja. Per part seva Mas ha constatat que si la llei electoral no consagra que hi hagi parlamentaris elegits en circumscripcions territorials, no es farà "el pas que cal fer". A més, el dirigent nacionalista ha certificat que CiU i el govern estan "en la línia" de posar-se d'acord sobre aquesta qüestió, tot i que ha instat Montilla a fer una "petita reflexió: obrir les llistes". Segons Mas, la futura llei electoral ha de consagrar les llistes "obertes o semiobertes", perquè d'aquesta manera, els electors puguin elegir un diputat que representi a la cambra els habitants de la seva circumscripció electoral.

Els partits, disposats a buscar el consens

La portaveu del PP, Dolors Montserrat, ha reclamat a Montilla que tinguin la mateixa diligència en la lluita contra la crisi. Tot i això, ha afegit que no bloquejaran res perquè estan per "construir i treballar", i ha reivindicat les llistes obertes. Ha exposat que el tripartit ha tingut dues legislatures per impulsar aquesta reforma i que ara, al final d'una d'aquestes legislatures, no és un bon moment perquè s'està en un context "preelectoral". En qualsevol cas, ha recalcat que els populars defensaran el "consens" sobre aquesta qüestió.

El president de C's, Albert Rivera, ha assegurat que continua apostant perquè la llei electoral sigui una realitat en aquesta legislatura, però s'ha mostrat molt escèptic sobre aquesta qüestió perquè, segons la seva opinió, les declaracions dels últims dies "no són més que fugides endavant dels partits, que estan avergonyits per la situació política que s'està produint". Ha assegurat que li consta que no hi ha voluntat política per impulsar aquesta llei, sobretot per part del PSC, i ha criticat les reticències de Montilla cap a les llistes obertes perquè no ha de témer-se el judici dels ciutadans. De fet, ha assegurat que no donaran suport a la llei si les llistes no es desbloquegen.

La portaveu adjunta del PSC, Carme Figueras, ha assegurat que a la reunió d'aquest matí amb els diputats, Montilla els ha demanat que posin el "màxim esforç" en aquesta qüestió destacant, tot i això, que la primera prioritat és la crisi. Quan se li ha preguntat si hi ha hagut un canvi d'actitud del PSC en aquest tema, ho ha negat, i ha recordat que sempre han dit que aprovar una llei electoral és "complicat" perquè fa falta el consens de dues terceres parts de la Cambra. S'ha mostrat oberta a estudiar fórmules que abordin el debat de les llistes obertes apostant per un sistema més proporcional que representi "una persona, un vot".

La portaveu d'ERC, Anna Simó, ha recollit el guant llançat per Montilla sobre aquesta qüestió i ha celebrat que els partits vulguin aprovar la llei electoral, una iniciativa en què Ausàs fa temps que està treballant. Ha apostat, a més, per la fórmules de les llistes desbloquejades.

Per la seva banda, la portaveu d'ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats, ha dit que el seu partit està amb les "piles posades" i preparat per treballar a la ponència electoral sobre la llei electoral, que es reunirà per primera vegada el 20 de novembre. Ha considerat que l'opció de les llistes obertes té avantatges i riscos, tot i que s'ha mostrat oberta a parlar d'aquesta qüestió.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut