Vimbodí i Poblet / Barcelona / Madrid

Montilla es desmarca de la manifestació i diu que no és hora de l'èpica, sinó de l'eficàcia

L'ambient polític es continua escalfant hores abans de la manifestació d'aquest dissabte a Barcelona pel dret de decidir sobre les infraestructures. El president de la Generalitat, José Montilla, se n'ha desmarcat amb l'argument que no és el moment de l'èpica sinó de l'eficàcia. En canvi, hi ha hagut crides d'Esquerra, Iniciativa i CiU perquè els socialistes s'afegeixin a la protesta. Des de Madrid, la vicepresidenta, María Teresa Fernández de la Vega, ha fet notar que la marxa coincideix amb el restabliment del servei i ha insistit que tothom té el dret de manifestar-se i que el govern espanyol no es cansarà de demanar disculpes per les molèsties causades.

Actualitzat

José Montilla, que ha inaugurat el Primer Simposi d'Història sobre Josep Tarradellas al monestir de Poblet, ha rebutjat "el pessimisme" en la política i ha afegit que "governar no és gesticular" i que "no es tracta de cridar alt i fort, sinó de resoldre els problemes del país". "El moment actual no ens demana èpica, sinó que ens exigeix realisme, rigor, eficàcia, diagnòstic encertat, encarar els problemes i orientar el futur del país".

El president de la Generalitat ha evocat Tarradellas, a qui ha definit com "un home de sentit comú i amb sentit comú", i ha manifestat que les generacions actuals "hauríem d'extreure algunes lliçons" de la seva trajectòria política, com ara que "va considerar la Generalitat l'expressió institucional de la voluntat de Catalunya", i també "la seva fidelitat a la institució i al país".

Mentrestant, els socis de govern del PSC, ERC i ICV, han demanat als simpatitzants socialistes que es manifestin aquest dissabte. El portaveu d'IU-ICV al Congrés, Joan Herrera, ha destacat que és "importantíssim" que molta gent vagi a la marxa per dir a la ministra de Foment que "ja n'hi ha prou de supèrbia i que cal un canvi de prioritats". Herrera ha considerat que el PSC "s'equivoca" no assistint a la manifestació i ha afegit que li semblaria "bé" l'anunciada presència de Jordi Pujol si admet, juntament amb Artur Mas, que són "responsables" de la situació creada a Rodalies.

El portaveu d'ERC, Joan Ridao, ha reclamat als simpatitzants, militants i afiliats del PSC, UGT i CCOO a ignorar "el dictat de les cúpules, que ve de Madrid" i manifestar-se, perquè la marxa és "interclassista, intergeneracional i no respon a cap esquema ideològic concret". Ridao veu com un "fet positiu" la presència de Pujol, encara que recorda que "no havia tingut mai una tradició de ser present en cap convocatòria" durant trenta anys de democràcia.

De la seva banda, el portaveu de CiU, Felip Puig, ha considerat ERC i ICV-EUiA socis "d'aquells que estan intentant que la manifestació no sigui una explosió a favor de Catalunya". I ha afegit que és "una paranoia política" ser socis "dels que estan maltractant Catalunya i, alhora, anar a la manifestació".

Davant d'aquestes crides, el PSC ha anunciat que respecta la "llibertat" de manifestació dels seus afiliats, tot i que ha subratllat que la posició del partit "és molt clara".

Des de Madrid, la vicepresidenta de l'executiu espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, ha remarcat que la manifestació coincidirà amb el restabliment del servei i ha dit que confia que sigui la fi de les molèsties. També ha dit que el govern "no es cansarà de demanar disculpes" pels inconvenients, si bé ha afegit que "ha estat aquest govern" el que ha afrontat el retard de les inversions a Catalunya.



NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut