Sant Joan Despí

Montilla diu que Saura compareixerà de nou per donar explicacions sobre el foc d'Horta

El president de la Generalitat, José Montilla, ha dit que Saura demanarà avui comparèixer al Parlament per donar explicacions sobre l'incendi d'Horta de Sant Joan. Montilla ha indicat que Saura parlarà ara un cop que la jutge ha aixecat el secret de sumari i ha subratllat que l'únic que l'interessa és la veritat. Abans que Saura comparegui, Francesc Baltasar oferirà aquesta tarda una roda de premsa. Montilla ha felicitat els Mossos per haver descobert que el foc va ser intencionat i ha subratllat que "són els Mossos els que han descobert que el foc d'Horta va ser intencionat, no la Interpol". El president ha defensat tots dos consellers de les acusacions de l'oposició. Montilla ha conclòs que Baltasar va donar la informació que en aquell moment es tenia i que van donar els forestals.

Actualitzat
Joan Saura compareixerà de nou davant del Parlament en relació amb l'incendi d'Horta de Sant Joan. Ho farà a petició pròpia després que dissabte es van detenir dos joves com a presumptes autors de l'incendi, quan inicialment es va dir que l'havia provocat un llamp. Montilla ha explicat que Saura donarà de nou explicacions al Parlament sobre el foc i ha volgut felicitar els Mossos d'Esquadra per haver descobert l'origen del foc.

Després de dos dies de polèmica generada per la nova versió policial, el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, oferirà aquesta tarda una roda de premsa sobre l'incendi d'Horta de Sant Joan. La compareixença començarà a dos quarts de cinc de la tarda.

Montilla ha negat que la Generalitat no escoltés els Mossos, els Bombers i els alcaldes que recelaven de la versió oficial. El president de la Generalitat ha explicat que Francesc Baltasar va oferir la informació que tenien disponible en aquell moment i que els van oferir els forestals.

També el secretari general d'Interior, Joan Boada, en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", ha negat rotundament que el govern mentís, tal com diuen CiU i PP, i ha assegurat que s'hauria de felicitar l'executiu per com va gestionar el foc.

L'alcalde d'Horta de Sant Joan: "S'està fent justícia"

L'alcalde d'Horta de Sant Joan, Àngel Ferràs, ha dit que el seu municipi viu amb alleujament el tomb que ha fet la investigació. L'alcalde d'Horta diu que al poble mai es van creure el conseller Baltasar. "S'està fent justícia perquè el municipi en ple va dubtar sempre que això hagués estat un llamp". Ferràs ha explicat que tot i que els van dir que el llamp s'havia produït i havia estat la causa del foc, la gent del poble tenia constància, amb alguna fotografia fins i tot, que l'inici del foc no era allí, sinó que era en un altre punt, a una distància d'entre uns 500 i uns 800 metres.

Presó preventiva

Els joves estan ara en presó preventiva després de declarar davant la jutge de Gandesa i confessar que van fer foc el dia de l'incendi, però que en cap cas tenien la intenció de cremar el bosc. Segons havien declarat prèviament als Mossos d'Esquadra, van encendre foc a terra -tot i la prohibició i les condicions meteorològiques adverses que hi havia el dia que es va originar l'incendi- i el foc se'ls hauria descontrolat, però no en van informar ningú.

La jutge els imputa dos delictes: un, d'incendi forestal intencionat, i l'altre, de l'agreujant d'afectar un espai protegit i una gran quantitat de superfície.

En la investigació dels Mossos d'Esquadra, a més, se'ls acusa de cinc delictes d'homicidi per imprudència pels cinc bombers que van morir durant l'extinció de l'incendi i un delicte de lesions pel bomber ferit que encara està ingressat greu a l'Hospital de la Vall d'Hebron i que evoluciona favorablement.

Interior i la família d'un dels bombers faran d'acusació particular

D'altra banda, la família de Ramon Espinet, un dels bombers morts, es va presentar el mes de setembre com a acusació particular en la causa per determinar si hi havia hagut negligència en l'actuació del comandament dels Bombers. Ara, ampliaran l'acusació contra els dos detinguts.

També es personarà com a acusació particular la Conselleria d'Interior, segons ha avançat el seu titular, Joan Saura, en un comunicat.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut