Madrid

Montilla diu que CiU ha retirat l'esmena als pressupostos a canvi de res només per evitar la foto amb el PP

La decisió de retirar l'esmena a la totalitat dels pressupostos de Convergència i Unió després d'assegurar que el ministre d'Economia, Pedro Solbes, s'ha compromès a estudiar el càlcul d'inversions de l'Estat a Catalunya, segons ha justificat el portaveu de CiU, Josep Antoni Duran Lleida, és una maniobra dels nacionalistes per "no sortir a la foto" amb el PP. Almenys això és el que creu el candidat del PSC-CpC, José Montilla, que abans del debat a Madrid havia vaticinat la posició de CiU com el primer pas cap a pactar amb els populars. Montilla està satisfet amb la reacció de Duran, però deixa clar que es tracta d'un "suport gratis total".

Actualitzat
El candidat dels socialistes catalans a la presidència de la Generalitat, José Montilla, ha fet una treva en l'agenda frenètica de la campanya electoral per anar al Congrés dels Diputats a rebutjar les esmenes a la totalitat dels pressupostos que s'hi han presentat. Entre aquestes s'hi comptava la de CiU, fins que, segons Duran, el ministre Solbes s'ha compromès a estudiar la metodologia de càlcul de les inversions de l'Estat a Catalunya per adequar-les al que estableix el nou Estatut.

Això és el que diu Duran Lleida, però Montilla assegura que el canvi d'actitud dels nacionalistes no amaga res a canvi, que es tracta d'un "suport gratis total", ha dit. José Montilla només hi veu una raó que explica la posició final de CiU: evitar "la foto" de votar juntament amb el PP "els millors pressupostos que mai s'han fet des de l'òptica de Catalunya". Per Montilla, qualsevol altra raó "són excuses", encara que ha acabat donant la "benvinguda" a CiU per sumar-se als comptes generals de l'Estat.

Montilla també ha admès que encara no està tot dat i beneït, perquè "només faltaria que el govern no estigués disposat a parlar". I és que la Comissió d'Infraestructures, ha recordat, encara no s'ha creat perquè l'Estatut acaba d'entrar en vigor.

És justament en aquest organisme on Estat i Generalitat s'han de posar d'acord en la metodologia per aplicar les inversions del govern espanyol en aquesta matèria. El que s'inclou en la carpeta d'infraestructures és el que va obrir la caixa dels trons i va propiciar el rebuig de CiU als pressupostos, perquè el govern no hi tenia en compte les inversions en la xarxa ferroviària i tampoc en altres infraestructures de caràcter cultural, per exemple.
Anar al contingut