Barcelona

Montilla descarta la sociovergència i diu a Mas que el PSC anirà a l'oposició si no és possible reeditar el tripartit

Artur Mas i José Montilla s'han reunit aquest divendres per analitzar els resultats de les eleccions de dimecres i estudiar possibles pactes de govern. De la reunió, que ha durat menys d'una hora, no ha transcendit res, ni tan sols on ha tingut lloc. Tot i això, segons fonts socialistes, Montilla ha descartat la possibilitat de governar amb Convergència i Unió, i ha assegurat a Mas que si no hi ha un nou govern del tripartit, el PSC es quedarà a l'oposició. El candidat de CiU es reunirà aquest cap de setmana amb Carod, per esbrinar, segons fonts de la federació, si Esquerra s'ha compromès ja a votar la investidura de Montilla. Els líders del tripartit han mantingut diversos contactes en les últimes 24 hores.

Actualitzat

Artur Mas i José Montilla han abandonat les seus dels partits a la mateixa hora. Dos quarts d'onze del matí. La destinació, cap a un punt desconegut. Només se sabia del cert una cosa i és que en alguna hora del dia tenien previst reunir-se a petició de Mas, que, com a guanyador de les eleccions, intenta forjar una majoria parlamentària que garanteixi un govern sòlid. Montilla, però, prioritza la reedició del tripartit i ja ha començat a posar fil a l'agulla.

De fet, José Montilla ha dinat amb Carod per temptejar si la primera opció del PSC té possibilitats de fructificar. El candidat socialista ja va parlar aquest dijous amb Joan Saura. Per la seva banda, el líder ecosocialista també s'ha trobat en menys de 24 hores amb els dos possibles socis del tripartit ja que ha esmorzat amb Carod. Després d'aquestes trobades, Saura s'ha declarat optimista respecte a les opcions de reeditar el pacte.

Artur Mas continuarà la ronda de contactes amb el candidat d'ERC aquest cap de setmana per explorar un possible govern nacionalista. La reunió estava prevista inicialment per dilluns, però podria tenir lloc dissabte o diumenge al matí. Davant de la possibilitat d'un nou tripartit, Duran Lleida ha tornat a llançar una advertència: Rodríguez Zapatero pot "ressentir-se'n molt".

El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha reiterat que respectarà la política de pactes del PSC, però el PSOE segueix amb especial cura el que passa a Catalunya, i per això ha encarregat a Manuel Chaves i Alfredo Pérez Rubalcaba que estiguin especialment atents.

Els barons del PSOE es decanten per CiU

Des de la resta d'Espanya tres barons del PSOE s'han manifestat amb preocupació davant de la possibilitat que es reediti el tripartit. El president extremeny, Juan Carlos Rodríguez Ibarra, i l'exministre de Defensa José Bono s'han mostrat inquiets pels efectes que un nou tripartit podria tenir en el PSOE. Bono ha assegurat que seria "suïcida" reeditar el tripartit i ha apostat per un enteniment entre CiU i PSC. Ibarra fins i tot ha afirmat que és Convergència i Unió qui ha de formar govern.

Mentrestant, un dels dos interlocutors del PSOE designats per Zapatero, Manuel Chaves, ha dit que si es redités el tripartit s'hauria de fer sobre unes bases diferents de les de fa tres anys.

Hi ha dirigents del PSOE partidaris d'una entesa entre CiU i el PSC, l'anomenada sociovergència, per garantir un govern fort i, sobretot, evitar pagar costos d'imatge a la resta de l'Estat que la dura oposició del PP utilitza contra Zapatero.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut