Barcelona

Montilla denuncia que Espanya té superàvit perquè Catalunya té dèficit

A tres mesos vista que acabi el termini previst per tancar un acord de finançament entre Estat i Generalitat, tal com recull l'Estatut, el president català ha mostrat les seves cartes en resposta als líders del PSOE que en els darrers temps han apostat per no afrontar de ple una reforma del finançament. És el cas del vicepresident econòmic, Pedro Solbes, que va dir que la crisi econòmica no oferia gaire marge per a la negociació, o del mateix expresident espanyol Felipe González, que proposava endarrerir el debat per poder fer front a la situació econòmica actual. José Montilla ha dit, entre altres coses, que part del superàvit de l'administració espanyola es deu al dèficit de Catalunya, i que no acceptarà cap retard en la negociació per un acord de finançament entre Estat i Generalitat.

Actualitzat

En una entrevista emesa per CNN+, el president català ha denunciat que part del superàvit que té Espanya es deu al dèficit d'inversions en infraestructures i serveis socials que pateix Catalunya des de fa anys, tot i ser la comunitat autònoma que més aporta a les arques estatals.

"En part, l'Estat té superàvit perquè nosaltres tenim aquest dèficit", ha dit Montilla, que també ha reconegut que hi ha una responsabilitat compartida, ja que el govern espanyol "ha invertit poc durant molts anys", però l'executiu català ha arribat "una mica tard, aquests dèficits s'haurien hagut de corregir abans".

El president de la Generalitat justifica la falta de recursos econòmics pel fet que la inversió que rep Catalunya es calcula amb la base poblacional de fa una dècada, quan al nostre país hi vivien 6,2 milions de persones i no 7,5 milions, com ara. En els darrers anys, la població ha augmentat més d'un milió de persones a causa de la immigració, i Catalunya ja acull el 24% dels immigrants que viuen a l'Estat.

Encara en aquesta entrevista televisiva, Montilla apunta que a Catalunya hi ha "tants pobres com habitants té alguna altra -comunitat autònoma-" i recorda que els catalans tenen els mateixos drets que la resta d'espanyols. Per això, exigeix un sistema de finançament "més just".

Les mateixes peticions, a "El País"

En un article d'opinió que publica el diari "El País", el president català també adverteix del risc de desafecció dels catalans amb la política espanyola si no es compleix el termini previst a l'Estatut. Montilla diu que no acceptarà cap retard en la negociació per un acord de finançament entre Estat i Generalitat.

Ajornar la negociació sobre el finançament de Catalunya seria, segons Montilla, "injust", i podria tenir "serioses conseqüències polítiques". "Fa anys que el sistema no és just amb els que més aporten", diu textualment Montilla en el seu article, on afegeix que "és del tot inacceptable que aquesta situació perpetuï una injustícia feridora en el finançament que Catalunya necessita".

Montilla alerta, a més, del risc de "desafecció amb la política espanyola" i manifesta la seva certesa "que un sistema injust ha de ser substituït", a més de referir-se a l'aparició de veus que reclamen el concert econòmic. I també adverteix que d'aquí "a la consolidació de fenòmens com els de la Lliga Nord italiana només hi hauria un pas". El president escriu que "la solidaritat no pot perjudicar els que més la practiquen, perquè seria un abús".

Finalment, reivindica la idea de l'Espanya federal com a solució i acaba amb un altre advertiment, quan assegura que "Catalunya pot negociar, però ja no pot esperar més". A més, Montilla assegura mostrar-se sorprès per "haver de recordar allò que és obvi".

El 9 d'agost és el dia que fixa l'Estatut com a data límit perquè govern espanyol i Generalitat arribin a un acord de finançament bilateral.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut