José Montilla, en una imatge d'arxiu (Foto: ACN)
Montilla ja va participar en els actes del Dia de la Hispanitat el 2007. (Foto: ACN)
Barcelona

Montilla demana que es respecti el dret d'anar a treballar el dia de la vaga general

La majoria dels partits catalans entenen el descontentament general amb les reformes del govern, però només ERC i ICV-EUiA secunden la vaga del 29 de setembre. El president de la Generalitat, José Montilla, ha defensat aquest dilluns el dret dels sindicats a convocar la vaga general, però també ha recordat que s'han de respectar els que "volen i tenen la sort de poder fer ús del seu dret a treballar". Els socialistes catalans, doncs, defensen la reforma laboral però respecten el dret a la vaga, mentre que els partits de l'oposició no faran vaga malgrat estar en contra de la reforma laboral.

Actualitzat
El president de la Generalitat, José Montilla, ha defensat la reforma laboral i creu que és necessària, igual que la reforma de pensions. El líder del PSC ha lamentat que en els darrers mesos algunes persones s'hagin deixat portar per un pessimisme "desmesurat" i en alguns casos "interessadament alimentat" i demana rigor en l'anàlisi.

El vicepresident secretari i portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha volgut deixar clar que socialistes i sindicats no són "adversaris". Posant de manifest la intenció de treballar per a una societat més justa, Iceta ha reiterat que la vaga no canviarà res i que la reforma laboral es mantindrà, tal com ja ha advertit el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero.

Des de CiU, el secretari general, Felip Puig, reclamava al president Montilla que parlés sobre la vaga, i desconeixia que simultàniament a la seva intervenció Montilla ja ho havia fet. També ha declarat que veu Zapatero capaç de fer "marxa enrere" amb la reforma laboral si la vaga del 29-S és un èxit. Malgrat les crítiques de Convergència sobre la reforma, Puig ha considerat "inoportuna" la vaga en els actuals temps de crisi, per molt que existeixin "motius de fons" per secundar-la.

Els únics partits catalans que secundaran la vaga seran ERC i ICV-EUiA, que ja s'han manifestat clarament en contra de la reforma laboral del govern espanyol. El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha fet una crida a la vaga general convocada per aquest dimecres per obligar el govern de Zapatero a rectificar com ja van fer en el seu moment els governs de José María Aznar i Felipe González després d'una vaga general.

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, recorda també les vagues generals anteriors i subratlla que Zapatero "no voldrà passar a la història com el primer president que no va rectificar després d'una vaga general". D'aquesta manera, segons Herrera, la vaga actuaria com un "correctiu democràtic" pel president, després de mesos de "reformes imposades i absència de diàleg".

Qui sí que ha declarat que anirà a treballar el 29 de setembre és la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, qui considera que la vaga general no és la solució i adverteix, com ho ha fet CiU, que no és el moment de frenar el creixement econòmic. Tot i així, ha definit la vaga com "el principi de la fi" del govern de Zapatero i Montilla.

Finalment, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, afirma que la vaga arriba "tard i malament", ja que la vaga s'hauria d'haver fet fa tres anys. Segons Rivera, en aquell moment no es va fer perquè els sindicats i el govern "han anat de la mà". A més, considera que la vaga només serà una confrontació controlada amb el govern, lluny de servir per reivindicar un canvi en les polítiques econòmiques.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut