Madrid

Montilla arrenca el compromís de Zapatero de no retardar la negociació del finançament i començar-la aquest any

La primera reunió oficial entre el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i el president de la Generalitat, José Montilla, ha servit per confirmar la voluntat de tots dos de desplegar els elements que preveu el nou Estatut sense demores. Així, Zapatero descarta posposar el debat sobre el finançament fins al 2009, tal com va proposar el ministre Solbes, i aquest mateix any ja es podria haver arribat a algun acord fruit de les tres comissions bilaterals. Aquests organismes per traspassar competències estaran constituïts aquest trimestre.

Actualitzat

El president de la Generalitat, José Montilla, ha arribat a dos quarts de sis de la tarda al Palau de La Moncloa per mantenir la primera reunió oficial amb el president del govern central, José Luis Rodríguez Zapatero. Han parlat durant dues hores i han deixat de banda "formalismes" i qüestions "protocol·làries", segons ha dit Montilla, per encarar de ple el repte de desplegar l'Estatut. El president català no vol perdre temps i per això ha començat a establir el calendari de treball per als pròxims mesos juntament amb Zapatero.

Abans d'entrar en matèria, l'actualitat ha volgut que el procés de pau fos també sobre la taula. Montilla és conscient que l'escenari ha canviat, però ha deixat clar que en la nova estratègia del govern central contra el terrorisme tindrà el suport de la Generalitat.

El finançament no s'ajornarà

Després que el ministre d'Economia, Pedro Solbes, proposés començar a negociar el nou finançament el 2009, el president de la Generalitat ha aconseguit arrencar el compromís de Zapatero de començar a parlar-ne aquest mateix any. Montilla no ha fet pronòstics sobre si s'aconseguirà tancar l'acord abans que acabi la legislatura, però aposta perquè arribi "al més aviat possible". Montilla creu raonables els terminis establerts en l'Estatut per acordar els temes que competeixen a les relacions bilaterals o el mateix Parlament català. En canvi, admet que hi haurà més dificultats per impulsar els elements estatutaris que impliquen totes les comunitats autònomes.

Per posar-se mans a l'obra cal crear les tres comissions bilaterals que han de definir els traspassos de competències. En aquest negociat, els dos presidents han establert un calendari pel qual la bilateral Estat-Generalitat i la d'infraestructures es constituiran aquest primer trimestre del 2007, mentre que la comissió mixta d'afers econòmics i financers es crearà abans del 9 de febrer. Sobre infraestructures, Montilla ha deixat clar que la Generalitat treballarà perquè es compleixi el que marca l'Estatut per tal que la inversió de l'Estat a Catalunya els propers set anys sigui equivalent al PIB que els catalans aporten al conjunt d'Espanya.

El compliment de l'Estatut també vol dir respectar les competències de la Generalitat. En aquest sentit, la polèmica sobre el decret d'ensenyaments mínims que preveu una tercera hora lectiva en castellà a les escoles de Catalunya, Montilla s'ha limitat a dir que cal "establir mecanismes preventius per tractar que els conflictes competencials es redueixin sobre la base del diàleg previ, i que tothom tingui en compte l'Estatut i les lleis orgàniques abans de redactar decrets". L'executiu català ha presentat un "requeriment d'incompetència" al govern espanyol en entendre que el decret suposa una "clara invasió competencial" de les funcions que li atribueix l'Estatut.

En un altre ordre de coses, Montilla ha plantejat qüestions que al seu parer han de ser presents a la tercera conferència de presidents autonòmics que se celebrarà dijous que ve. En aquest sentit ha parlat de temes d'I+D+i, i ha recalcat que Catalunya s'acosta més que cap altra comunitat als objectius de la Conferència de Lisboa. També ha parlat d'immigració, i creu que s'ha d'abordar en aquesta conferència de presidents perquè és un tema que sovint té a veure amb competències de les comunitats, com són l'educació o la sanitat.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut