José Montilla en l'entrevista a Catalunya Ràdio
José Montilla en l'entrevista a Catalunya Ràdio
Barcelona

Montilla: "Aquest referèndum no serà reconegut per la comunitat internacional"

Per l'expresident de la Generalitat, democràcia i referèndum no són sinònims

RedaccióActualitzat

L'expresident de la Generalitat José Montilla alerta que la comunitat internacional no reconeixerà el referèndum de l'1 d'octubre. Montilla, que ja va advertir fa deu anys de les conseqüències polítiques de la desafecció dels catalans cap a Espanya, ha assegurat avui que, si es vota l'1 d'octubre, no serà un referèndum amb garanties ni reconegut internacionalment.

"El que no hi haurà és un referèndum com a tal, amb garanties, legal i reconegut. Aquest referèndum no serà reconegut per la comunitat internacional, això ho sap tothom, jo crec que també els organitzadors."

En una entrevista a "El suplement", de Catalunya Ràdio, el polític socialista ha assegurat que democràcia i referèndum no són sinònims i ha explicat per què rebutja el full de ruta independentista.

Per Montilla, cal respectar la legalitat espanyola i aposta per una reforma constitucional. Confia en les noves majories estatals per poder portar-la a terme i ha apuntat que ni des de Madrid ni des de Catalunya s'ha fet prou per evitar la situació actual.

"Des de finals de l'any 2011 hi ha un president del govern, Mariano Rajoy, que governa a Espanya i que es preocupa de determinades coses i d'altres no. Han estat sis anys de vacances respecte al tema català i sembla que fa un parell de dies s'ha assabentat que té un greu problema. Que tots tenim un greu problema."

Per l'expresident, el 2 d'octubre les coses estaran pitjor que ara i reclama diàleg per sortir-ne. Tot i oposar-se al referèndum, admet que la situació de l'autogovern català és pitjor ara que fa deu anys.

"Les coses no estan millor que fa deu anys respecte a l'autogovern de Catalunya. S'ha fet molt processisme, però l'autogovern no està més reforçat, està més debilitat."

Montilla va alertar dijous del perill de "desafecció" d'una part de la societat cap a les institucions catalanes, després que el Parlament ha aprovat la llei del referèndum i el govern ha signat el decret de convocatòria de l'1-O. Montilla considera que al Parlament es viu aquests dies una situació de "vulneració flagrant" dels procediments i dels drets dels diputats "mai vista en democràcia".

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut