Barcelona

Montilla apel·la al llegat Tarradellas per "fer Estat" des del rigor i l'eficàcia

El president de la Generalitat, José Montilla, s'ha inspirat en el llegat de Josep Tarradellas per afirmar el seu propòsit de "combatre" l'anomenada "crisi de la política". Montilla ha defensat, en l'homenatge al que fou president de la Generalitat, que cal combatre aquest estat d'ànim amb una acció de govern plena de rigor i eficàcia perquè "és hora d'autogovernar-nos, de fer Estat, de fer Catalunya". Aquest dimarts s'ha commemorat al Palau de la Generalitat el trentè aniversari del retorn de Tarradellas a Catalunya des del seu exili a França.

Actualitzat

Davant un Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat ple de polítics actuals i de la transició, Montilla ha fet una relació de les "lliçons" de Tarradellas, del qual ha recordat que va aconseguir restaurar la Generalitat en un "reconeixement a les institucions republicanes" i de forma prèvia a la Constitució. Després de parlar del "profund significat de reparació moral de la Catalunya vençuda", Montilla ha fet referència a la Catalunya del futur inspirant-se "en una de les orientacions que va presidir l'acció política del president Tarradellas".

A partir de la "gran lliçó" de Tarradellas de considerar la Generalitat com "l'expressió institucional de la voluntat nacional de Catalunya", Montilla ha admès que actualment ha de fer front a la "paradoxa" de disposar el màxim autogovern i "viure un estat d'ànim col·lectiu que, per moments, sembla temptat a caure en el pessimisme".

Per revertir així la situació, Montilla ha advocat per aconseguir que la Generalitat sigui la "institució més respectada" pel seu exemple de "rigor i de servei públic": "no és hora de vendre fum. És hora de governar. D'autogovernar-nos. De fer Estat. De fer Catalunya. No estem parlant només d'un dret, sinó d'un mandat dels nostres conciutadans i constitueix el nostre deure com a governants", ha conclòs Montilla.

President "de tots"

Prèviament a Montilla, el periodista i exconseller de Tarradellas, Carles Sentís, ha destacat que aquest va voler ser un president "de tots" els que vivien a Catalunya. És per això, segons Sentís, que en la seva famosa frase del "Ja sóc aquí!" es va referir als "ciutadans de Catalunya" i no als "catalans".

A l'acte han acudit unes 300 personalitats, entre elles els expresidents Pasqual Maragall i Jordi Pujol, i set dels consellers dels governs d'unitat de Tarradellas, com l'esmentat Pujol, Lluís Armet, Joaquim de Nadal, Ramon Espasa, Carles Sentís, Josep Maria Triginer i Josep Maria Bricall. També han anat a l'acte Martín Villa i Salvador Sánchez Terán, exgovernador civil de Barcelona, així com el fill de Tarradellas, Josep.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut