Barcelona

Montilla anuncia una ronda de contactes per pactar el desplegament de l'Estatut, la immigració i les infraestructures

El president de la Generalitat, José Montilla, ha anunciat que la segona quinzena de gener iniciarà amb CiU una roda de contactes amb els màxims responsables dels partits catalans per pactar "els grans temes de país" com el desplegament de l'Estatut, la immigració o les infraestructures. Montilla ha llançat aquesta oferta en la seva primera sessió de control al Parlament català, en què ha reiterat la seva "mà estesa" cap als partits de l'oposició. Montilla també té previst consensuar lleis aprovades per l'executiu català, com la del dret a l'habitatge. Mas ha acceptat la "mà estesa", però ha demanat parlar abans del 15 de gener del desplegament de l'Estatut, atès que l'executiu de Madrid ja treballa en el desenvolupament d'aquest text legal.

Actualitzat
Esperit nadalenc al passadissos del Parlament i també a l'interior de l'hemicicle en la primera sessió de control a la qual s'ha sotmès José Montilla i que ha estat protagonitzada pel consens i la política de mà estesa. El president de la Generalitat ha anunciat que la segona quinzena de gener obrirà una ronda de contactes amb tots els partits per consensuar els grans temes de país, com el desenvolupament de l'Estatut. De tota manera, Artur Mas ha posat condicions a aquest consens. El líder de CiU ha demanat que el programa de CiU "es tingui en compte, ja que és la formació majoritària a Catalunya". Mas ha posat com a exemple el Quart Cinturó i les hores de castellà en Educació.

Després de dues interpel·lacions sobre seguretat, de CiU i PP al conseller d'Interior, Joan Saura, Josep Piqué hi ha insistit davant de Montilla després dels últims casos de delictes violents.

Piqué ha assegurat que existeix "alarma social" a Catalunya pels fets de les últimes setmanes i ha afirmat que els Mossos d'Esquadra s'estan implantant pel territori català sense comptar amb els efectius necessaris per a això. A més, ha criticat que un cop instal·lats a una comarca, una part dels agents es desplaça a una altra àrea.

Montilla ha admès que el nivell de seguretat era "millorable" i que "queda molt per fer", però ha subratllat que "no seria responsable" convertir "l'excepció en el tot". A més, ha recordat que el desplegament dels Mossos va ser pactat per CiU i PP, i ha subratllat que el govern català ja va decidir en l'anterior legislatura augmentar el nombre d'efectius del cos i que actualment s'han incrementat substancialment les hores extra.

Per acabar, el president de la Generalitat ha instat Rivera a no fer un problema on no n'hi ha amb el català i a acceptar que aquesta llengua està actualment en situació d'inferioritat. Montilla ha demanat a Rivera que "es preocupi tant pel català com ho fa pel castellà" i ha respost a Rivera que el castellà "és una de les dues llengües oficials de Catalunya", que Catalunya és "bilingüe en el més ampli sentit de la paraula" i que la llengua catalana és la "pròpia" de Catalunya.

Aquest últim ple de l'any ha acabat amb una petita festa de comiat als diputats de la setena legislatura que no repeteixen i amb la ja tradicional cantada de nadales, on no han participat Josep Piqué i Albert Rivera. I també amb un piscolabis on, tenint en compte que molts dels presents feia poc més d'una hora que havien acabat de dinar, ha sobrat molt de menjar.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut