Barcelona

Montilla alerta que una "sentència restrictiva" fracturaria les relacions Catalunya-Espanya

La trobada que el líder del PP, Mariano Rajoy, i el president de la Generalitat, José Montilla, han tingut aquest dijous ha acabat sense cap acord per renovar el Tribunal Constitucional. Rajoy no ha canviat d'opinió i s'ha negat de nou tant a renovar el TC com a retirar el recurs d'inconstitucionalitat que el seu partit va interposar contra l'Estatut. Això, tot i que Montilla li ha dit que la renovació de l'alt tribunal a Catalunya és un clam i l'ha advertit de la fractura que provocaria en les relacions Catalunya-Espanya una sentència que retallés l'Estatut. Rajoy ha demanat una resolució ràpida sobre el text estatutari i ha fet una crida a "no tenir por" de la Constitució ni de les institucions.

Actualitzat
Montilla ha rebut Rajoy durant gairebé dues hores al Palau de la Generalitat. Una trobada que s'ha acabat sense que el president del PP es mogués ni un mil·límetre de les seves posicions. Rajoy s'ha negat a renovar el Tribunal Constitucional i a la sortida ha manifestat que està d'acord amb Zapatero quan diu que l'alt tribunal té legitimitat absoluta per decidir sobre l'Estatut. A més, Rajoy també li ha reiterat la seva negativa a retirar el recurs d'inconstitucionalitat sobre l'Estatut de Catalunya.

Això sí, tots dos polítics han parlat sobre la situació econòmica de Catalunya i han coincidit a valorar com agradable el clima de la trobada. Mentre Montilla l'ha qualificat de "franca i directa, tot i les lògiques discrepàncies", Rajoy ha dit que s'ha trobat "molt a gust".

Sense acord pel TC i el recurs de l'Estatut

Mariano Rajoy ha reiterat el seu rebuig a renovar el Tribunal Constitucionalitat i ha insistit en la seva legitimitat. Montilla ha explicat que li ha transmès al líder del PP que hi ha "un clam" a Catalunya per l'Estatut i que una sentència restrictiva del text obriria una fractura difícilment reparable en les relacions Catalunya-Espanya. Montilla ha reconegut que no ha aconseguit que Rajoy canviés la seva posició en cap punt, però ha dit que creu que Rajoy "va prenent consciència de la crisi institucional que creu que comportaria una sentència restrictiva de l'Estatut". "Res no seria igual després", ha conclòs.

Per la seva banda, Rajoy ha explicat que coincideix amb Zapatero que el TC té plena legitimitat per dictar sentència i ha afegit que no ha parlat amb el president del govern espanyol de la renovació del TC des del 14 d'octubre del 2008. Rajoy ha dit que "no s'ha de tenir por" de la Constitució ni de les institucions. El líder del PP, però, considera que la sentència del TC ha d'arribar de manera "urgent" i que el seu partit l'acatarà perquè són "les regles del joc".

Montilla ha replicat a Rajoy, que ha dit que vol un Estatut constitucional, que "ja tenim un Estatut constitucional, i ja el tenen, és el que vam votar".

Economia i llei de caixes

L'economia i la llei de caixes s'han colat com a punt a l'agenda en la reunió. Rajoy ha expressat la disposició del PP per ajudar a la recuperació econòmica catalana i ha parlat amb Montilla sobre la llei de caixes, apostant per les quotes participatives. Montilla s'ha mostrat d'acord amb la reforma de les caixes de cara al futur, i ha afegit que es comprometia "a preservar el model català, professional i no polititzat". Tots dos han coincidit que la prioritat és la crisi econòmica i l'atur.

El líder del PP ha recalcat el bon clima de la trobada, i ha dit que estava "satisfet de la reunió" tot i que no han coincidit "en algunes coses". Rajoy ha arribat passades les dotze del migdia per reunir-se amb el president de la Generalitat. Els dos polítics s'han fet la foto de rigor a la galeria gòtica i després s'han dirigit al despatx del president juntament amb la secretària del govern, Laia Bonet; la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, i l'assessor del PP Jorge Moragas, que també han assistit a la trobada.

Carta a ajuntaments i entitats

El dia abans de reunir-se amb Mariano Rajoy, el president de la Generalitat ha enviat 200 cartes per buscar suport a la renovació del Tribunal Constitucional. Els destinataris han estat les associacions de municipis i les entitats que es van afegir a l'editorial conjunt en defensa de l'Estatut, a les quals ha demanat que s'adhereixin a la resolució del Parlament per a la reforma del Costitucional.


NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut