Barcelona

Montilla accepta reunir-se amb Mas durant "les properes setmanes" per parlar sobre la crisi i el finançament

El president català, José Montilla, ha acceptat reunir-se, durant "les properes setmanes", amb el cap de l'oposició, Artur Mas, per tractar sobre la crisi econòmica i el finançament autonòmic, després que el líder nacionalista li ha retret que no va contestar als oferiments reiterats de diàleg que li ha fet. Mas ha recordat que van enviar les seves propostes a la presidència i que encara no n'han rebut cap resposta. Montilla li ha replicat que se les estan llegint, però que, pel que han vist, moltes de les propostes "són inconsistents i insolvents" i que "difícilment ens hi posarem d'acord".

Actualitzat
Montilla i Mas han constatat diferències sobre la manera d'afrontar la crisi econòmica i la negociació del finançament. També estan distanciats en qüestions com el futur pacte nacional d'infraestructures, el projecte de llei d'educació i la iniciativa del Ministeri d'Educació de repartir el 0,7% de l'IRPF només entre les ONG implantades a tot l'Estat. Mas ha acusat Montilla de "falta de lideratge quan el país més ho necessita", sobretot si es té en compte que és "el president català que ha tingut més poder".

De la seva banda, Montilla ha rebutjat les receptes econòmiques que defensa el líder de CiU, com són la rebaixa de les indemnitzacions als treballadors acomiadats o ignorar el sistema financer. El president català creu que la "gran majoria" de les 100 propostes de CiU davant la crisi "tenen més efectes perjudicials que beneficiosos". Després d'haver recordat a Mas que reclamar una abaixada d'impostos per "fer més coses" és "la quadratura del cercle", Montilla ha subratllat: "això té un nom, i és demagògia. Si vol parlar seriosament tindrem l'oportunitat de fer-ho, i si el que vol és anunciar coses de cara a la galeria, que són inconsistents i insolvents, difícilment ens hi posarem d'acord".

Mas ha celebrat que, tal com ell volia des de fa setmanes, el president el rebi al Palau de la Generalitat. Tot i així, ha lamentat la "lentitud" del gest de Montilla, perquè "davant de temes tan candents demostra una falta de lideratge que minva les possibilitats del país". El líder de CiU també ha criticat la imatge de "poca serietat i responsabilitat" que ofereix al govern, quan una de les formacions que el compon, ICV-EUiA, ha anunciat que donarà suport a la manifestació en contra del projecte de llei d'educació que impulsa el conseller Ernest Maragall.

Castells reconeix que s'han acostat posicions sobre el finançament, però que encara queda molta feina per fer

En una conversa informal amb els periodistes als passadissos del Parlament, el conseller d'Economia, Antoni Castells, ha assegurat que s'han acostat posicions amb el govern central en la negociació del finançament a partir del document que el ministeri d'Economia va remetre al govern català el 30 de desembre. Aquesta aproximació se centra en aspectes relatius al principi d'ordinalitat -segons el qual la solidaritat no pot fer perdre a Catalunya llocs en el rànquing de renda per càpita de les comunitats- i l'anivellament dels recursos en els serveis socials, encara que tampoc no hi hagi res tancat.

Castells ha rebutjat, ja que ho considera una estratègia "equivocada", el fet que el govern hi posi terminis. El conseller creu que, després de les eleccions basques i gallegues, no hi haurà cap acord per anunciar i que es continuarà negociant, malgrat els comentaris provinents del govern central que asseguren que el pacte està molt a prop i que només queden "serrells". Per contra, el conseller ha avançat que ni tan sols hi ha un acord amb la quantia que rebria Catalunya el primer any, ni sobre la manera en què ha d'evolucionar el model. Castells consideraria un fiasco el fet que el ministeri d'Economia tanqués un acord amb la resta de comunitats autonòmiques sense Catalunya, una situació que se li fa difícil d'imaginar.
Anar al contingut