Monti proposa un govern de polítics i tecnòcrates i l'acabament de la legislatura el 2013

L'encarregat de formar un nou govern a Itàlia, l'excomissari europeu i economista Mario Monti, ha anunciat la seva intenció d'esgotar l'actual legislatura el 2013. Ho ha dit en una roda de premsa després del primer dia de reunions amb diferents formacions polítiques per tancar la composició del nou executiu. Monti ha avançat que al país l'esperen "sacrificis", més que "llàgrimes o sang".

Actualitzat
Mario Monti ha dit que vol allargar fins al 2013 i ha justificat la seva intenció com una qüestió de credibilitat. "Si es fixés una data anterior a aquest horitzó, això trauria credibilitat a l'acció de govern i seria una definició temporal que no s'acceptaria".

Sobre el seu tarannà en les negociacions, Monti ha remarcat la importància de "donar un senyal concret i obert de disponibilitat a tenir una aportació de les forces polítiques, també pel que fa al vessant humà". La seva intenció és formar un govern amb tecnòcrates, però també polítics, aspecte que divideix les formacions italianes.

A la roda de premsa, Mario Monti no ha volgut revelar la direcció dels plans d'ajustament que podria aplicar el nou executiu. Sobre l'escalada de la prima de risc italiana aquest dilluns i davant les crítiques d'alguns analistes que s'està allargant massa la formació del nou govern, el primer ministre "in pectore" ha assegurat que s'està actuant "en democràcia. L'exercici que m'ha encarregat el president de la República s'inscriu plenament en un procés democràtic i determinats terminis són necessaris". "En el context internacional, és necessari arribar a la formació d'un govern i definir una plantilla que sigui eficient i eficaç i anunciar mesures incisives. Estic segur que en els mercats hi ha una impaciència moderada per la racionalitat", ha afegit Monti.

El nou govern italià es podria constituir divendres en un contra rellotge destinat a esvair com més aviat millor la incertesa dels mercats i evitar així que empitjorin les finances d'una Itàlia que acumula un deute públic equivalent al 120% del seu PIB.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut