Montcada i Reixac

Montcada i Reixac demana el tancament de la cimentera Lafarge

S'emparen en la recent sentència del Tribunal Suprem que veu irregularitats en l'autorització ambiental de la cimentera

Alonso Carnicer / Sara GrimalActualitzat

L'Ajuntament de Montcada i Reixac diverses plataformes veïnals demanen el tancament de la fàbrica de ciment de Lafarge Holcim instal·lada a la població. S'emparen en la recent sentència del Tribunal Suprem que veu irregularitats en l'autorització ambiental de la cimentera. L'empresa i la Generalitat hi veuen només un error administratiu que es pot corregir, i el comitè d'empresa de Lafarge adverteix que perillen molts llocs de treball.

A la cimentera Lafarge, a Montcada i Reixac, l'activitat continua amb normalitat malgrat la sentència que acaba de comunicar el Tribunal Suprem. La resolució judicial reafirma la irregularitat de l'autorització ambiental de la fàbrica i tomba els recursos de l'empresa i de la Generalitat contra una sentència del 2013 del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Fa anys que l'Associació de veïns del barri de Can Sant Joan, que és a pocs metres de la cimentera, i la plataforma antiincineració de Montcada denuncien davant la justícia la crema de residus i el soroll i la contaminació que genera la fàbrica. Ahir celebraven la resolució del Tribunal Suprem.

Per Albert Calduch, advocat de la Plataforma Antiincineració de Montcada: "L'activitat de Lafarge, en aquests moments, està fora de la llei. No hi ha una autorització que reculli l'adequació ambiental d'una activitat tan potencialment contaminant com és una cimentera i una incineradora de residus. Per tant, demanarem a la Generalitat que sigui coherent amb l'esforç que demana a tots els ciutadans i la faci complir, i, per tant, procedeixi a la clausura de l'empresa. Si la Generalitat no ho vol fer, hi ha tribunals per obligar-l'hi."

La Generalitat ha anunciat que acata la sentència del Tribunal Suprem i que donarà tràmit d'informació pública a la declaració d'impacte ambiental de Lafarge per ajustar l'autorització ambiental integrada, del 2008, als requeriments judicials. I declara que l'empresa, fundada el 1917 i que té una capacitat de producció de fins a 900.000 tones anuals de ciment gris i 600.000 de clinker, ha superat les inspeccions d'emissions industrials. L'empresa reafirma la seva legalitat i que compleixen la normativa mediambiental.

José Luis Coleto, director de la fàbrica de Montcada i Reixac de Lafarge Holcim afirma que: "La sentència, tant del Tribunal Suprem com del TSJC, no posen en dubte el comportament mediambiental de la fàbrica ni l'autorització ambiental integrada. Només es basa en un defecte de forma, un error administratiu i ens consta que la Conselleria de Territori i Sostenibilitat hi treballa per corregir-lo."

L'Associació de Veïns de Can Sant Joan, però, creu que no es tracta d'un defecte de forma sinó d'irregularitats greus. Esperen que la sentència sigui un pas decisiu cap al tancament de la fàbrica i que els veïns puguin dormir tranquils sense témer per la seva salut. La sentència del Suprem arriba quan també el govern municipal està estudiant la possibilitat de forçar el tancament de la fàbrica.

Com explica Laura Campos, alcaldessa de Montcada: "Nosaltres considerem que una fàbrica amb l'activitat que té, a cent metres d'un nucli urbà i a dos-cents d'una escola, no té sentit. "Cal asseure totes les parts implicades, Generalitat, Ajuntament i empresa, per començar a decidir el futur de Lafarge, que, per nosaltres, per l'equip de govern, ha d'anar en la línia del tancament de l'empresa. Creiem que ja no té cabuda una empresa d'aquestes característiques prop d'un nucli urbà."

L'alcaldessa afirma que es buscarà una sortida laboral per a la plantilla de Lafarge, que l'Ajuntament estima en uns seixanta llocs de treball directes.

Els treballadors de Lafarge i els seus representants, que van tenir fa pocs dies una primera trobada amb l'Ajuntament de Montcada, viuen la situació amb preocupació. Conchi Jiménez, Comitè d'empresa, afirma que: "Mai, en cap moment, aquest comitè negociarà el tancament. Són 300, entre llocs de treball directes i indirectes, que quedarien al carrer. El que no pot ser és ni que un govern local demani el tancament o desmantellament d'una empresa que compleix amb les normes ni que per errors administratius tinguem en perill la feina dels treballadors."

La Plataforma Antiincineració i l'Associació de veïns de Can Sant Joan, que han denunciat l'empresa i càrrecs de la Generalitat a la fiscalia, no descarten emprendre accions penals si no es compleixen les resolucions judicials.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut