Detall d'un cartell enganxat a una porta de Monistrol on s'alerta de la prohibició de fer servir aigua de l'aixeta. 21 de setembre de…
Detall d'un cartell enganxat a una porta de Monistrol on s'alerta de la prohibició de fer servir aigua de l'aixeta. 21 de setembre de 2016. (Horitzontal)

Monistrol de Montserrat eleva la recomanació de no beure aigua a prohibició per la presència d'hidrocarburs

ACN Monistrol de Montserrat.-Els resultats de les primeres anàlisis dutes a terme a Monistrol de Montserrat (Bages) indiquen que l'aigua del municipi no és apta per al consum de boca. Per aquest motiu, el consistori, que fins ara recomanava no consumir aigua de l'aixeta, ha fet un pas endavant i ha decidit prohibir als veïns beure aquesta aigua o utilitzar-la per cuinar i raspallar-se les dents. A hores d'ara no se sap fins quan durarà la prohibició, ja que s'ha d'analitzar diàriament si baixen els nivells de concentració d'hidrocarburs que s'han detectat. Les alarmes es van disparar diumenge després que els veïns detectessin una olor i gust de gasoil en l'aigua de l'aixeta. L'Ajuntament ha incrementat els camions cisterna que reparteixen aigua potable i, a partir d'aquests dimecres, n'hi haurà dos al llarg de tot el dia instal·lats en diferents punts del municipi.

Les anàlisis dutes a terme per l'empresa Sorea han confirmat que l'aigua de Monistrol de Calders està contaminada per algun tipus d'hidrocarbur i, per tant, que no és apta pel consum de boca. Davant d'aquest fet, que es va conèixer aquest dimarts al vespre, l'Ajuntament de la localitat bagenca ha emès un 'ban' als veïns alertant-los de la prohibició de beure aigua de l'aixeta, així com també d'utilitzar-la per a cuinar o raspallar-se les dents. Davant de la constatació que l'aigua està contaminada, el consistori ha incrementat la presència de camions cisterna per repartir aigua entre els veïns. Així doncs, a partir d'aquest dimecres a les nou del matí, dos camions s'aniran col·locant al llarg de tot el dia a diferents punts del municipi perquè els veïns puguin recollir aigua potable amb garrafes o ampolles. Alguns dels veïns que s'han acostat aquest dimecres a recollir aigua al camió cisterna instal·lat a la Plaça de la Font Gran lamentaven les incomoditats que suposa no poder fer servir l'aigua de l'aixeta. La Magdalena Matías relatava que no poden ni raspallar-se les dents i que cada dia han de baixar a la plaça a recollir aigua potable. De la seva banda, la Filo Claret es mostrava resignada i apuntava que "es tracta d'un accident i, com moltes altres coses, pot passar". A més, considera que "l'Ajuntament s'ha preocupat de donar-nos servei d'aigua i que no ens falti de res". Pendents dels resultats de les anàlisis Segons ha explicat a l'ACN l'alcalde de Monistrol de Montserrat, Joan Miquel, les anàlisis que es vagin fent diàriament, seran les que determinaran si l'aigua ja és potable per a l'ús de boca o no. De fet, el batlle ha explicat que "les anàlisis de dimarts ja són millors que les de dilluns" i, per això, es mostra esperançat que la situació es pugui resoldre en els propers dies. Pel que fa a les causes que haurien ocasionat la contaminació de l'aqüífer, Miquel ha relatat que fins ara treballaven amb la hipòtesi que l'origen podria ser una fuita que hi va haver dimecres passat a una caldera de gasoil del municipi. Amb tot, el batlle ha relatat que els tècnics "no veuen clar que aquest hagi estat el motiu i, per això, es continua treballant per esbrinar l'origen de la contaminació".

Anar al contingut