Sant Joan Despí

Moments per recordar de la carrera d'Esperanza Aguirre

La presidenta madrilenya deixa la primera línia política després d'una trajectòria dilatada en què ha protagonitzat moments i frases que han quedat a la retina col·lectiva. Des de l'accident d'helicòpter amb Mariano Rajoy fins a la compareixença amb sabates de taló i mitjons després de l'atemptat de Bombai, passant pel "mirin la meva cara" amb què insinuava que Eurovegas aniria a Madrid.

Irene VaquéActualitzat
Esperanza Aguirre deixa la primera línia política després d'una trajectòria dilatada en què ha protagonitzat moments i frases que han quedat a la retina col·lectiva. Segurament, un dels més tensos va ser l'accident d'helicòpter que va tenir juntament amb Mariano Rajoy a Móstoles. Ella mateixa afirmava, en sortir il·lesa del sinistre: "Ens podríem haver matat, però estem bé. Ha estat un miracle."

Una altra situació de risc en què es va veure involucrada va ser l'atemptat a l'hotel Oberoi de Bombai. La presidenta madrilenya, que era a l'Índia en una missió amb empresaris, estava a punt de registrar-se a l'establiment quan va començar l'atac. Potser per les presses, va comparèixer ja a Madrid lluint un vestit complementat amb sabates de taló i mitjons, els que encara duia de l'avió. L'estilisme de la neboda de Gil de Biedma també va cridar l'atenció el dia que, en una festa, es va posar un vestit d'Agatha Ruiz de la Prada inspirat en la bandera de la Comunitat de Madrid.

Va contenir l'emoció quan va anunciar que es retirava "uns dies" per poder-se operar d'un càncer de pit. I com a ministra d'Educació i Cultura, se la va veure plorant al Congrés en no poder prosperar un decret d'Humanitats molt qüestionat perquè volia unificar l'ensenyament de la història d'Espanya.

Altres moments han estat per haver-se ficat de peus a la galleda. Com ha reconegut en acomiadar-se, són el que més lamenta del seu mandat. L'última vegada, divendres passat, quan va afirmar que als arquitectes "se'ls hauria de matar". "Saps per què s'hauria de posar pena de mort? Em cauen malament els arquitectes perquè els seus crims perduren més enllà de la seva pròpia vida", va dir.

En una altra ocasió, un micròfon obert va captar aquesta conversa sobre la remodelació dels directius de Cajamadrid amb l'home que ara la rellevarà a la Comunitat de Madrid: "Hem tingut una sort immensa de poder donar-li un lloc a Esquerra Unida i treure-l'hi al fill de puta". No quedava clar a qui es referia, però és sabuda la rivalitat entre Aguirre i l'actual ministre de Justícia i exalcalde de Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón i, per tant, s'entenia que es referia a algun candidat afí a l'ara ministre. Precisament, sobre Ruiz-Gallardón va dir: "Ell sap millor que ningú l'estima que li tinc".

Una altra frase desafortunada de la dirigent popular va ser dir que tenia dificultats per arribar a final de mes, tot i cobrar més de 8.000 euros mensuals. En una biografia titulada "Esperanza Aguirre. La presidenta", constaven les seves paraules: "No tenir pagues extra em té màrtir, les he tingut sempre i les trobo a faltar per Nadal i a l'estiu. No és que faci números a final de mes, és que molts cops no hi arribo!".

Liberal fins a la medul·la, va pronosticar durant l'última vaga general que els sindicats caurien "com el mur de Berlín". Va definir José Luis Rodríguez Zapatero, quan ja era president del govern espanyol, com un "sindicalista retrògrad piqueter". I al programa televisiu "59 segundos" va afirmar que "Franco era bastant socialista". Tampoc es va tallar a l'hora de vantar-se que ella havia contribuït a destapar el "cas Gürtel".

Catalunya i els catalans també han estat present en el discurs polític de la fins ara presidenta de Madrid. Per exemple, quan va haver de rectificar després de reprovar l'intent de compra d'Endesa per part de Gas Natural alertant que era una mala notícia que l'elèctrica se n'anés "fora del territori nacional". Però també quan va parlar en català en un acte de campanya a Roses, des d'on va citar Pla per demanar un govern que es deixés de "collonades" i no es fiqués en la vida de la gent.

En els últims temps ha defensat el retorn de la majoria de competències, com ara sanitat o educació, al govern espanyol. I, per evitar la xiulada als monarques espanyols durant la final de la Copa del Rei, va proposar que el Barça i l'Athletic de Bilbao juguessin a porta tancada.

Aguirre també ha donat als mitjans de comunicació moments més plaents, com quan va cantar i ballar, fent veure que tocava la guitarra, en uns locals d'assaig del metro de Madrid o, més recentment, ja va deixar clar que Eurovegas se s'aniria a Madrid amb un "mirin la meva cara, 'read my lips'".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut