Barcelona

Moltes empreses es venen els drets d'emissió de CO2 per obtenir liquiditat

Amb la crisi, moltes empreses han tancat i d'altres n'han reduït la producció. Això ha fet que no necessitin els drets d'emissió de CO2 i se'ls puguin vendre, i obtenir així liquiditat. A banda dels efectes de la crisi, els esforços de les empreses per reduir la contaminació comencen a notar-se. Tot i així, Espanya encara està lluny de complir els seus compromisos.

Actualitzat
Les indústries víctimes de la caiguda de la producció s'han ajustat a les tones de CO2 assignades per Europa i hi han trobat fins i tot una oportunitat de negoci. Ceràmiques, siderúrgiques, papereres, cimenteres, vidrieries... a les quals avui els sobren drets -tal com s'anomena la tona de diòxid de carboni al mercat- i els venen per aconseguir liquiditat.

La tona de diòxid de carboni, des de l'entrada en vigor del protocol de Kyoto, ha passat de no valdre res a costar gairebé 30 euros. Era l'estiu del 2008 quan els motors industrials no s'aturaven. La crisi arrossega el preu a menys de 10 euros. I al llarg del 2009, però, es recupera. El mercadeig de CO2 dóna els fruits.

I els clients d'aquestes tones són majoritàriament les elèctriques, que no aconsegueixen ajustar-se a les assignacions europees. Catalunya ja emet el que es va establir; Espanya, encara un 6% més, i la previsió és que la crisi mantigui -de moment- la contaminació a ratlla.
Anar al contingut