Pla mig de l'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, flanquejat pel director del CIS Àngel Olaran, Josep Maria Pujol, i l'escultra que ha fet…
Pla mig de l'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, flanquejat pel director del CIS Àngel Olaran, Josep Maria Pujol, i l'escultra que ha fet el guardó Ànima, el 25 d'octubre de 2015. (Horitzontal)

Mollerussa reconeixerà la tasca que fan els Cascs Blancs a Síria

ACN Mollerussa.-Els guanyadors de la primera edició del premi internacional 'Reconeixement Ànima Abba Melaku' són els Cascs Blancs de Síria. Així ho ha donat a conèixer l'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, acompanyat del president del Centre d'Iniciatives Solidàries (CIS) Àngel Olaran, Josep Maria Pujol, que són els organitzadors d'aquets guardons. Syria a Civil Defense (SCD i Difaa al Medani Suri en àrab) són una organització de 3.000 voluntaris de protecció civil a Síria que es calcula que han salvat més de 60.000 persones arriscant la seva pròpia vida en el marc del conflicte bèl·lic que pateix aquest país. Està previst que el director a Alep d'aquesta organització, Raed Al Saleh, es desplaci fins a Mollerussa el proper 5 de novembre per recollir en persona aquest guardó.

El Reconeixement Ànima Abba Melaku per premiar una figura mundial és el guardó internacional dels Reconeixements Ànima Ciutat de Mollerussa. Els Cascs Blancs han estat distingits per un urat format pel rector de la Universitat de Lleida (UdL), Roberto Fernández, el fundador director de l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, Joan Josep Guinovart, el director general de Cooperació al Desenvolupament del Govern, Manel Vila, l'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, i el president del CIS Àngel Olaran, Josep Maria Pujol. Aquests premis s'han instaurat per preservar la memòria d'Àngel Pujol i la labor que va fer de la mà de pare Àngel Olaran a Etiòpia. També compten amb una categoria local que encara no s'ha donat a conèixer i s'entregaran el proper 5 de novembre en el marc d'una vetllada solidària. Els Cascs Blancs de Síria són més de 3.000 voluntaris distribuïts per 119 centres a Síria que mantenen en les zones de fora del control del règim (a les províncies d'Alep, Idlib, Hama, Latakia, Homs, Damasc, Perifèria de Damasc i Deraa). És un grup que va néixer l'any 2013 en plena guerra que fins al dia d'avui ha deixat més de 300.000 morts i ha provocat l'exili de milions de ciutadans siris. Els membres de l'organització són voluntaris de protecció civil de Síria, que fan tasques de rescat i no tenen una preparació especial. Es calcula que han rescatat més de 60.000 persones treballant amb les unitats de defensa civil, que reben un sou que no arriba als 150 euros al mes. Els Cascs Blancs són els qui acostumen a cavar per treure la gent de sota les runes ocasionades pels bombardejos i es converteixen en un exemple de dignitat i solidaritat en mig de la catàstrofe. Des de la seva formació a Síria, 141 Cascs Blancs han perdut la vida. L'organització va ser candidata al Premi Nobel de la Pau per la seva labor al país. El responsable de recollir el guardó a Mollerussa, Raed Al Saleh, té 33 anys i era un empresari que venia equipaments elèctrics abans de la guerra civil que va esclatar el 2011. Té dos fills i va començar a organitzar manifestacions pacífiques a la seva ciutat natal després que esclatessin les protestes contra el règim de Bashar al-Assad. Després de veure's obligat a marxar a Turquia, va tornar a Síria al 2012 on des del juliol de 2013 ha organitzat 20 equips separats de voluntaris de protecció civil.

Anar al contingut