Moix admet que potser s'ha equivocat en la forma però insisteix que tot s'ha fet legalment (EFE)
Moix admet que potser s'ha equivocat en la forma però insisteix que tot s'ha fet legalment (EFE)
Madrid

Moix deixa la seva continuïtat en el càrrec en mans del fiscal general de l'Estat

El fiscal anticorrupció, que es reunirà amb Maza a les pròximes hores, subratlla que no hi ha res d'il·legal en la seva empresa a Panamà però admet que, "estèticament", no queda bé tenir interessos en un paradís fiscal

RedaccióActualitzat

El fiscal en cap anticorrupció, Manuel Moix, deixa la seva continuïtat en el càrrec en mans del fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza. El mateix Moix ha confirmat que es reunirà amb Maza "aquest vespre o demà al matí". Una trobada que arribarà després que aquest dimarts s'informés que el fiscal anticorrupció és cotitular d'una empresa "offshore" al paradís fiscal de Panamà. Moix no veu cap motiu ni per dimitir ni perquè el cessin. Creu que tot s'ha fet d'una manera legal.

Molt criticat pel seu paper en diversos casos de corrupció del PP -com l'afer Lezo-, el fiscal ha explicat que l'empresa és titular d'un habitatge, l'herència del seu pare, i que no ha pogut liquidar la societat perquè els seus germans no poden assumir el cost de tancar-la. En declaracions a la SER, Moix també ha dit que Hisenda sabia que existia aquesta empresa i ha fet aquesta reflexió:

"El que no hauria estat ètic és no haver-ho declarat o haver-ho ocultat sense revelar la realitat de la meva situació econòmica i del meu patrimoni."

Aquest matí, el fiscal anticorrupció ha assegurat a Onda Cero que no es planteja plegar però ha dit que tampoc vol aferrar-se al càrrec:

"No m'ho he plantejat perquè tinc pendent una conversa amb el fiscal general de l'Estat, però vaja, ja li dic que no em vull aferrar al càrrec i qualsevol solució em sembla raonable."

Ha remarcat que tot s'ha fet sota la legalitat però ha admès que potser s'ha equivocat en la forma:

"És indubtable que vaig calcular malament. Evidentment es pot entendre que, estèticament, això no és correcte però el que s'ha de valorar és si influeix en l'exercici de la funció."

El digital Eldiario.es publica aquest dimecres que Manuel Moix va amagar la seva participació en aquesta empresa de Panamà a l'òrgan que regula les incompatibilitats a la fiscalia. Aquest organisme diu clarament que el càrrec de fiscal és incompatible amb qualsevol participació en empreses, ja siguin públiques o privades.

L'oposició reclama la dimissió

Des de l'oposició es demana la dimissió del fiscal anticorrupció. El PSOE reclama la compareixença urgent del ministre de justícia i de Manuel Moix al Senat. El portaveu socialista, José Luis Ábalos, demana que Maza "actuï de manera immediata" contra Moix perquè considera que "recórrer a eines que fan servir els corruptes és incompatible amb l'exemplaritat del seu càrrec."

Podem ho té clar, Íñigo Errejón ha afirmat als passadissos del Congrés que el fiscal en cap hauria de deixar el càrrec si té "una mica de decència" ja que, segons ell,"cada dia rebem una prova que és el senyor menys idoni per estar en aquest lloc."

Per part d'ERC, Gabriel Rufián creu que les explicacions de Moix són "un insult a la intel·ligència de qualsevol persona amb un mínim de moral."

En canvi, el dirigent del PP Manuel Cobo ha explicat aquest matí a RNE que el fiscal antiterrorista no ha de dimitir perquè no hi ha "res reprotxable" en ser propietari del 25% d'una empresa offshore que va heretar del seu pare. Cobo, que figura en una de les peces del cas Lezo, va ser vicealcalde de Madrid amb Alberto Ruiz-Gallardón i, des de la setmana passada, és el president de la nova Oficina del Càrrec Popular. Es tracta d'un òrgan intern del PP creat per prevenir i perseguir la corrupció, i té l'objectiu de vigilar la conducta dels seus dirigents.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut