Barcelona

Moisès Broggi i Montserrat Carulla, medalles d'Or de la Generalitat

El cirurgià Moisès Broggi i l'actriu Montserrat Carulla han rebut aquest dimecres la Medalla d'Or de la Generalitat per les aportacions extraordinàries que han fet al país. El guardó, que els ha atorgat el president José Montilla, és la més alta distinció de la Generalitat. És la primera vegada que el govern reconeix la trajectòria professional d'un metge i d'una actriu.

Actualitzat

Moisès Broggi, que va complir 100 anys el maig passat, va participar activament en la Guerra Civil com a responsable d'un dels tres equips quirúrgics de les Brigades Internacionals que operaven al front de la Guerra Civil, i va crear els anomenats "hospitals mòbils".

Després de la Batalla de Terol va tornar a Barcelona, on es va fer càrrec de l'Hospital Militar situat al barri de Vallcarca de Barcelona. Després de la contesa, el Tribunal Sumaríssim li va impedir accedir a qualsevol hospital ni centre sanitari oficial, tot i que va continuarr treballant en la medicina privada, on va ser un dels professionals més destacats d'aquesta disciplina fins que va complir 80 anys. Durant la seva trajectòria, va sobresortir per introduir els avenços de la cirurgia moderna a Catalunya i formar excel·lents professionals.


Montserrat Carulla, de 78 anys, va començar la seva trajectòria artística fent teatre amateur, i no va ser fins als anys 60 quan va començar a treballar al teatre professional, amb obres com "Soparem a casa", "El fiscal Recasens" i l'adaptació de "Romeu i Julieta" de Josep Maria de Sagarra.

Llicenciada en Història de l'Art per la Universitat de Barcelona, ha doblat al català i al castellà sèries i pel·lícules, i ha participat en nombroses obres de teatre com "Pigmalió", de George Bernard Shaw; "Hamlet", de William Shakespeare i "Primera història d'Esther", de Salvador Espriu. A més, ha participat en diverses pel·lícules, i també ha treballat en un bon nombre de produccions televisives, especialment a TV3, com les telenovel·les "Secrets de família", "Laberint d'ombres" i "El cor de la ciutat".

Amb la Medalla d'Or de la Generalitat, el govern vol reconèixer els serveis extraordinaros que han prestat a Catalunya persones o institucions en els àmbits polític, social, econòmic, cultural o científic. Des que es va crear, l'any 1978, la Medalla s'ha atorgat a 48 personalitats i a 3 entitats. L'any passat els premiats van ser Jordi Pujol i Pasqual Maragall.

Anar al contingut