Rabat

Mohammed VI denuncia i condemna la visita dels reis a Ceuta i Melilla

El rei del Marroc s'ha pronunciat finalment sobre la polèmica visita dels reis d'Espanya a les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla aquesta setmana. Ho ha fet en un comunicat oficial previ a la commemoració de la Marxa Verda dels marroquins sobre el Sàhara Occidental. Mohammed VI ha criticat durament el viatge reial i ha condemnat el que considera una visita lamentable dels monarques espanyols i qualifica el viatge de "pas contraproduent que ataca els sentiments patriòtics sòlidament arrelats entre tots els components i sensibilitats del poble marroquí".

Actualitzat

En un comunicat distribuït per l'agència marroquina MAP una hora abans del discurs oficial del rei amb motiu del 32è aniversari de la Marxa Verda, Mohammed VI ha qualificat la visita reial a les ciutats autònomes espanyoles d'"acte nostàlgic d'una era ombrívola i decididament superada". A més, avisa que les autoritats espanyoles hauran d'assumir la seva responsabilitat pel que fa a les conseqüències de la visita. El monarca assegura que es podria haver posat en perill "el futur i l'evolució de les relacions entre els dos països".

Per Mohammed VI, la visita constitueix una "flagrant falta de respecte per part del govern espanyol de la lletra i l'esperit del Tractat d'Amistat, Bon Veïnatge i Cooperació del 1991". El monarca també ha recordat que, com a mostra del rebuig a aquesta visita, va prendre la decisió de cridar a consultes l'ambaixador marroquí a Madrid "per un període indeterminat".

El rei ha assegurat que la millor manera de solucionar aquest "conflicte territorial" és establir "un diàleg honest i obert sobre el futur". Mohammed VI creu que aquest diàleg ha de "garantir els nostres drets de sobirania" i tenir en compte, també, "els interessos d'Espanya".

Finalment, però, en el discurs de commemoració de la Marxa Verda el rei marroquí no s'ha referit a la visita dels reis espanyols.

Anar al contingut