Rabat

Mohamed VI anul·la l'indult al pederasta espanyol

El rei del Marroc, en un gest gens habitual, s'ha pronunciat sobre la polèmica per la suspensió de la pena de 30 anys de presó a Daniel Galván i ha qualificat l'alliberament de "lamentable". Segons la premsa marroquina, Galván era col·laborador dels serveis d'intel·ligència espanyols. No se sap on és, però es creu que podria ser ja a Espanya.

RedaccióActualitzat
La pressió popular ha obligat el rei Mohamed VI del Marroc a rectificar després de l'allau de crítiques que ha rebut el govern per l'indult a un pederasta espanyol. En un fet poc habitual, Mohamed VI ha emès un comunicat en què ha negat estar al corrent de l'expedient de l'indultat, Daniel Galván, que ha complert poc més d'un any de presó dels 30 a què va ser condemnat per haver abusat d'11 nens marroquins d'entre 2 i 14 anys.

Hores més tard, el gabinet reial ha emès un comunicat que recull la decisió del monarca d'anul·lar l'indult. Segons diu la nota, feta pública per l'agència oficial marroquina MAP, la mesura té "caràcter excepcional" i ha estat presa "en consideració als errors que han marcat el procediment, la gravetat dels crims comesos i per respecte als drets de les víctimes". A part d'anunciar una investigació per saber per què el pres formava part de la llista d'indultats amb motiu de la visita de Joan Carles I al Marroc, Mohamed VI ha demanat que Galván compleixi el que li queda de condemna a Espanya.

Un espia del CNI?

Mentrestant, es van sabent detalls de la identitat de Galván que fan sospitar que l'indult podria no ser gratuït. Segons la premsa marroquina, Galván era col·laborador dels serveis d'intel·ligència espanyols. Les mateixes fonts asseguren que seria un espia iraquià a qui el CNI espanyol hauria tret de l'Iraq i a qui hauria facilitat una identitat nova al Marroc, sense saber, probablement, que era pederasta. El deute amb l'exèrcit espanyol o altres serveis d'intel·ligència serien els que haurien aconseguit que el CNI maniobrés per treure'l de la presó.

Galván podria ser ja a Espanya

Sigui com sigui, el cas és que es desconeix el parador del pres indultat. Se sap que va abandonar la presó el mateix dia del seu alliberament i l'endemà mateix hauria abandonat voluntàriament el Marroc després d'aconseguir un document consolar espanyol. Les autoritats marroquines, però, han confirmat que aquell mateix dia el van expulsar del país i li van prohibir que hi tornés.
Algunes fonts apunten que podria haver marxat a Espanya.

Es dóna el cas que no hi ha conveni d'extradició entre Espanya i el Marroc i, per tant, l'única solució possible seria que Galván acabés de complir la seva pena en una presó espanyola.

L'indult del rei ha indignat la societat marroquina, que ja fa dies que es manifesta pels carrers de diferents ciutats. Aquest dissabte, advocats marroquins van presentar una querella criminal contra Galván davant l'Audiència Nacional i el PSOE va anunciar que demanarà al govern espanyol que doni una explicació "urgent" sobre les circumstàncies de l'alliberament.

Ningú assumeix responsabilitats

L'origen de l'indult el trobem en la visita del rei Joan Carles al Marroc a mitjans de juliol. Mohamed VI va indultar un grup de 48 presos espanyols en un gest de cortesia que s'acostuma a fer en aquestes ocasions.

Tant una com altra part, el Ministeri d'Exteriors espanyol i el Departament de Justícia marroquí, s'han espolsat responsabilitats. Els primers han assegurat que la llista d'indultats la van elaborar les autoritats del Marroc. Els segons han atribuït l'elaboració de la llista a "una decisió reial dictada indubtablement pels interessos de la nació".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut