Parlament de Westminster
Parlament de Westminster

Moció al Parlament de Westminster per condemnar les inhabilitacions pel 9-N

El document vol que el govern britànic declari el seu suport "al dret dels representants escollits democràticament de convocar referèndums"

RedaccióActualitzat

Un grup de diputats britànics ha presentat una moció a la Cambra dels Comuns denunciant "les dures multes i inhabilitacions" imposades a Mas, Ortega i Rigau arran del 9-N.

El comunicat demana al govern britànic que declari el seu suport "al dret dels diputats escollits democràticament a convocar referèndums", i subratlla que "un 85% dels catalans i 83 membres dels 135 que componen el Parlament estan a favor del dret a decidir".

El document, titulat "Democràcia a Catalunya", el firmen diputats del Partit Socialdemòcrata d'Irlanda del Nord, del Partit Nacional Escocès (SNP) i del Partit Nacionalista Gal·lès.

La moció apunta que "els parlaments democràticament escollits" poden "debatre i aprovar posicionaments polítics de qualsevol tipus" proposats "pels representants legítims dels ciutadans", i recorda les aspiracions dels catalans en relació amb la possibilitat de decidir "sobre el seu futur constitucional".

Per això, demana al govern britànic que doni suport "a la llibertat d'expressió i al dret dels representants escollits democràticament de convocar referèndums segons les aspiracions i els desitjos de la seva gent".

La moció presentada aquest dijous arriba dos dies després que el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, va denunciar a Westminster la "falta de separació de poders" a Espanya.

Un grup de 15 diputats britànics de diversos partits polítics ja va presentar una moció denunciant la persecució de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a la Cambra dels Comuns, al desembre. La moció destacava que Forcadell podia ser "inhabilitada per haver permès un debat parlamentari". Una situació que els diputats consideraven "lamentable més enllà del que estableixi la Constitució", i alertaven que podia establir "un precedent perillós".

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut