Washington

Mobilitzacions arreu del món per protestar contra la guerra de l'Iraq

Cap de setmana de protestes arreu del món contra la guerra de l'Iraq. En el quart aniversari de l'ocupació nord-americana del país, la majoria de ciutats del planeta viuran manifestacions per la pau. El tret de sortida el van donar divendres Sydney i Washington. A la ciutat australiana, centenars de persones van desfilar demanant el final de l'ocupació. A Washington, en una cerimònia que es va iniciar a la catedral de la ciutat, els assistents han marxat amb espelmes i llanternes cap a la Casa Blanca, on la policia ha detingut diversos manifestants.

Actualitzat

Amb una cerimònia a la catedral de Washington s'ha donat el tret de sortida a un cap de setmana de protestes contra la guerra de l'Iraq als Estats Units. A més, els actes coincideixen amb una pressió creixent al Congrés, dominat des del gener pels demòcrates, per posar fi a l’ocupació i forçar la retirada de les tropes. Aquesta mesura té el suport de gairebé el 60% dels ciutadans, segons una enquesta divulgada per la cadena de televisió CNN.

Aquestes dades s’escenifiquen amb nombroses marxes de protesta. El gruix dels actes ha arribat aquest cap de setmana, amb un miler de manifestacions només als Estats Units. Segons explica Bill Hackwell, portaveu d’Answer, que va organitzar la manifestació a Washington, a diferència de jornades anteriors aquest aniversari té un caràcter més local

A Washington, desenes de milers de persones s'han manifestat de nou dissabte emulant la famosa marxa del 1967 en protesta per la guerra al Vietnam. Els activistes han recorregut la ciutat fins al Pentàgon. La policia encara no n'ha donat dades de participació, però, segons periodistes nord-americans, hi han assistit unes 50.000 persones. L'ambient ha estat molt tens a causa de les fortes mesures de seguretat, que han impedit a molts manifestants participar en la concentració.

Avui, nous actes

Segons Leslie Kielson, portaveu de United for Peace and Justice, organitzadora de la marxa que se farà a Nova York diumenge, serà una protesta més localitzada en comptes de la mobilització nacional d’altres anys. L’organització prefereix que la gent es manifesti a la seva ciutat o comunitat per demostrar com la guerra afecta el lloc on viuen.

Kielson assegura que "cada vegada són més els que senten l'impacte de la guerra en el dia a dia". Una de les conseqüències més tangibles és la retallada en programes socials, una mesura amb la qual la Casa Blanca ha tractat de contrarestar les enormes partides pressupostàries per sufragar els conflictes de l'Iraq i l'Afganistan. De fet, la manifestació de Nova York marxarà sota l'eslògan de "Ni una mort més, ni un dòlar més" per denunciar les “enormes quantitats de diners que s'han destinat al conflicte i recordar les vides perdudes tant de nord-americans com d'iraquians".

La gira del dolor

Els familiars dels soldats morts a l’Iraq són els que es mobilitzen més. És el cas del pare d’Alexander Arredondo, un infant de Marina de 20 anys que va morir al país l'agost del 2004. Carlos Arredondo va emprendre llavors una gira pels Estats Units amb una furgoneta en la qual porta un taüt, una bandera nord-americana i les botes del seu fill mort. El seu objectiu és compartir la seva pena amb els que ignoren la situació que viuen els soldats.
No només hi ha gent contrària a la guerra. Grups com Move America Forward han organitzat una caravana de vehicles que s’aturarà en diverses comunitats per defensar la guerra.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut