Milers de persones s'han concentrat a la plaça de Catalunya, convocades per l'ANC (ACN)
Milers de persones s'han concentrat a la plaça de Catalunya, convocades per l'ANC (ACN)

Milers de persones surten al carrer per la llibertat dels polítics empresonats

Tensió davant de la delegació del govern espanyol a Barcelona i protestes en nombroses capitals del país

RedaccióActualitzat

Milers de persones han sortit al carrer, a Barcelona, per demanar la llibertat dels polítics empresonats. La Guàrdia Urbana parla de 10.000 manifestants.

Els principals punts de protesta a la capital catalana han estat tres: el Cinc d'Oros, la plaça de Catalunya i l'exterior de la delegació del govern espanyol, on es van dirigint tots els manifestants i on aquest vespre s'hi han viscut moments de tensió

Des de les set del vespre ha quedat interromput el trànsit a la cruïlla de la Diagonal amb el Passeig de Gràcia de Barcelona.

Els CDR havien convocat una concentració unitària a aquesta hora, als Jardinets de Gràcia, per protestar '"Contra la repressió d'aquest estat demofòbic". També han convocat concentracions, davant dels ajuntaments, especialment a les capitals de comarca, a partir de les vuit del vespre.

Al Cinc d'Oros s'hi han sentit cops de cassola i crits de "llibertat presos polítics" o consignes convocant a la vaga general.

 

L'ANC, per la seva banda, també ha convocat concentracions, a la mateixa hora, "davant les subdelegacions del govern espanyol de Lleida, Girona i Tarragona" i una manifestació, a Barcelona, "des de plaça Catalunya fins a la delegació" del govern espanyol. Tres quarts d'hora abans centenars de persones ja omplien el centre de la plaça.

 

A les vuit del vespre ja s'hi congregaven milers de persones. Algunes han començat la marxa cap a la delegació, fortament protegida pels Mossos d'Esquadra des d'una estona abans.

De fet, els Mossos han acordonat tot el perímetre de l'illa on hi ha la delegació del govern espanyol, a la cantonada dels carrers Mallorca i Roger de Llúria. La mesura afecta el trànsit de tots els carrers del voltant.

L'acte a la plaça de Catalunya ha acabat passats dos quarts de nou. És aleshores quan el gruix dels concentrats han començat a anar cap a la delegació del govern espanyol, on ja s'havien viscut moments de tensió.

 

Als actes convocats per l'Assemblea Nacional Catalana s'hi ha llegit un manifest, titulat "Arriba un dia que no pots més i llavors ho pots tot!", en el qual es diu que "l'aplicació de l'article 155 i el segrest i empresonament dels representants polítics catalans (...) no és res més que la reproducció per part del govern del Partit Popular de la política hitleriana de 1933".

A la plaça de Catalunya, la lectura del manifest l'ha fet l'actriu Sílvia Bel.

Multitudinària concentració de protesta, a Girona, davant la delegació del govern espanyol. La policia local parla de 9.000 persones.

 

A Tarragona, inicialment s'hi han fet dues manifestacions, que s'uniran davant de la delegació del govern espanyol.

 

A la plaça Imperial Tàrraco s'hi han reunit entre 3.000 i 4.000 persones, convocades per Òmnium Cultural i l'ANC.

 

A Lleida, la concentració de protesta es fa a la plaça de la Pau, on s'han cremat fotos del rei. 

 

S'hi han concentrat unes 2.000 persones. S'han llançat ous contra la delegació del govern espanyol. 

 

Als volts de les deu de la nit un grup d'una cinquantena de persones ha entrat a l'estació de tren Lleida-Pirineus i han tallat les vies de l'AVE durant uns minuts. 

 

La plaça Major de Vic, d'on és Marta Rovira, gairebé ha quedat petita a partir de les vuit arran de la concentració multitudinària que s'hi ha fet.

 

A Torroella de Montgrí, el poble de Dolors Bassa, l'homenatge ha estat una concentració silenciosa.

 

Badalona, segona ciutat del país, també ha estat l'escenari d'una protesta multitudinària.

 

A Terrassa, la tercera ciutat de Catalunya, cocapital del Vallès Occidental, desenes de persones s'han concentrat davant de l'ajuntament. Els Minyons de Terrassa hi han participat.

 

Encara al Vallès Occidental, també s'han mobilitzat davant de l'Ajuntament molts ciutadans de Sant Cugat del Vallès i de Rubí.

 

 

A Manresa, la capital del Bages, la protesta ha estat multitudinària.

 

Resposta multitudinària, també, a Vilafranca del Penedès.

 

Concentració davant de l'Ajuntament de Berga.

 

Protesta a la Seu d'Urgell.

 

Durant aquesta tarda i aquest vespre també s'han fet diversos talls de carreteres. S'han anat fent en moments diversos i han tingut una durada limitada.

Un dels més llargs ha estat el punt fronterer entre Puigcerdà i Bourg-Madame.

La resta de vies afectades, sobretot, han estat la N-II a Vilassar de Mar i a Mataró, la N-340 a l'Arboç i a Molins de Rei, l'A-7 a Tarragona i la C-17 a Parets.

L'A-7 ha estat tallada uns 30 minuts.

 

 

 

ARXIVAT A:
Procés catalàGovern empresonatRebel·lió
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut