Imatge d'arxiu d'un laboratori
Imatge d'arxiu d'un laboratori
Barcelona

Missatge d'esperança en el Dia Mundial de l'Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA)

Uns assajos clínics sobre un nou fàrmac han obtingut resultats molt positius com el deteriorament més lent del pacient

RedaccióActualitzat

Un missatge d'esperança en el Dia Mundial de l'Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA), una malaltia neurològica degenerativa que provoca una incapacitació física progressiva, pels avanços que s'han produït els darrers anys en la lluita per combatre aquesta patologia.

L'ELA genera una paràlisi en el moviment dels músculs, com la impossibilitat de poder parlar, empassar i, fins i tot, respirar, cosa que pot provocar, eventualment, la mort. Aquesta patologia no té una cura definitiva i només un 20% dels pacients sobreviuen més de 5 anys una vegada detectada. Ara bé, uns assajos clínics experimentals sobre un nou medicament mostren com els pacients que prenen aquest fàrmac es deterioren més lentament, donen resultats molt positius i augmenten les esperances dels que tenen aquesta malaltia.

El coordinador de la unitat multidisciplinària de l'ELA de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona i expert en aquesta patologia, Josep Gámez, ha defensat l'efectivitat d'aquest fàrmac i com pot augmentar fins a un 18% l'esperança de vida dels afectats. També ha declarat que és important intentar accelerar l'aprovació d'aquest medicament per afegir-lo al tractament habitual que reben els pacients. A més, recentment s'ha aprovat la posada en funcionament d'unitats multidisciplinàries a tot l'estat espanyol per abordar el tractament i el diagnòstic dels pacients, però també per dur a terme un seguiment més específic. De moment, hi ha 12 unitats multidisciplinàries a l'Estat, quatre de les quals es troben a Catalunya.

"Per una banda, el medicament allarga la vida, i per altra banda, les unitats multidisciplinàries dels hospitals universitaris de referència augmenten la qualitat de vida del pacient i de tots els seus cuidadors", ha comentat Josep Gámez sobre les millores en el tractament d'aquesta patologia.

A Catalunya es calcula que hi ha uns 500 malalts afectats per aquesta patologia i es diagnostiquen 3 casos nous cada setmana. En motiu al Dia Mundial de l'ELA, els ajuntaments de Catalunya il·luminaran de color verd alguns edificis per mostrar el seu suport als afectats.

Anar al contingut