Parlament de Catalunya

Miquel Roca diu que "ni un sol article" de la Constitució impedeix convocar la consulta

L'exdirigent de CiU i ponent de la Constitució ha comparegut aquest dimarts davant la Comissió d'Estudi del Parlament sobre el Dret a Decidir, on ha defensat que "no es pot deixar d'escoltar el que diu el poble" i ha remarcat que cap article de la Constitució pot "posar en qüestió un principi fonamental, que és que la democràcia descansa sobre l'obligació d'escoltar els ciutadans".

RedaccióActualitzat

L'exdirigent de CiU i ponent de la Constitució espanyola Miquel Roca Junyent ha afirmat que en el text constitucional "no hi ha res, ni un sol article" que impedeixi a Catalunya convocar una consulta per decidir el seu futur. Roca ha defensat que "no es pot deixar d'escoltar el que diu el poble" i ha remarcat que cap article de la Constitució pot "posar en qüestió un principi fonamental, que és que la democràcia descansa sobre l'obligació d'escoltar els ciutadans".

Roca ha indicat que una consulta d'autodeterminació "serà constitucional si hi ha voluntat política que ho sigui" i fins i tot ha reivindicat que "el millor reconeixement a una majoria silenciosa és donar veu als ciutadans en una consulta amb vot secret".

Roca ha comparegut aquest dimarts davant la Comissió d'Estudi del Parlament sobre el Dret a Decidir i ha reconegut que segueix sentint-se satisfet d'haver participat en la redacció de la Constitució, tot i que ha afegit que "una altra cosa diferent és veure el que després s'ha fet amb ella i com s'ha interpretat". Per aquest "pare" de la Constitució, "la interpretació flexible" del text per reconèixer el fet nacional català "va tenir un final, que va ser la sentència del Tribunal Constitucional" sobre l'Estatut, un fet que ha dit que va suposar "una ruptura greu del model autonòmic".

"La Generalitat no neix amb la Constitució"

Segons l'exportaveu de CiU al Congrés, quan des de l'Estat es nega a Catalunya la seva sobirania per decidir el seu futur "s'oblida que a la Constitució se la reconeix de forma clara i explícita com a responsabilitat, la qual cosa comporta la preexistència del fet nacional català, és a dir, aquest fet no es crea sinó que es reconeix la seva preexistència". Roca ha insistit que "la Generalitat no neix ni es crea amb aquesta Constitució, perquè ja existia des de feia molts anys" i que el que es va fer va ser "restaurar-la després del període de dictadura".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut