Miquel Iceta a Quim Torra: "No volem un president temporal i per delegació"

RedaccióActualitzat

En el seu torn de rèplica, el primer secretari del Partit dels Socialistes de Catalunya, Miquel Iceta, considera que Torra ha acceptat la subordinació de qui considera el president legítim, però afirma que "molts catalans no el considerem el president legítim" i, per tant, votaran "no" a la seva candidatura.

El líder dels socialistes assegura que no és bo per a la institució quedar subordinada ni tenir un president temporal i li ha reclamat que faci "de president" i que no decideixi per ell ningú altre:

"No volem un president temporal i per delegació. Vostè només s'ha adreçat als catalans que ja donen suport al projecte independentista."

Iceta ha citat alguns escrits de Torra en què feia referència a membres del PSC i alerta que no faci distincions entre catalans:

"Vostè ha escrit coses com: 'Si la Sra. Martínez Sampere o Montilla són catalanistes tenim un problema, perquè aquí no hi cap tothom.' Miri, Sr. Torra, compte, perquè al final no hi cabrà ningú."

El líder del PSC també s'ha referit a alguns plantejaments en què Torra ha teoritzat sobre l'ús del català i ha dit que amb les seves afirmacions ha girat l'esquena a la meitat dels catalans:

"No es pot concebre un país on es parlin diverses llengües? Com vol aspirar a representar la ciutadania si diu que qui no parla català ha girat l'esquena al país? Doncs vostè li ha donat l'esquena a la meitat dels catalans que tenen el castellà com la seva llengua."

 

Diàleg amb l'Estat

Iceta ha preguntat al candidat com vol anar a dialogar amb l'Estat després de llegir el seu discurs, i ha qualificat com "un error gravíssim" fer canvis sense tenir la majoria de 90 diputats:

"Per dialogar cal voler diàleg. Si no van voler investir Puigdemont és per no desobeir el TC, i crec que és per això que la CUP desconfia. No poden saltar-se la llei i ignorar mig país. El que espero si arriba a ser president és que sigui conscient de la responsabilitat que entoma, no només per al seu projecte polític, sinó per a tota la ciutadania."

 

 

Aplicació 155

Iceta s'ha mostrat a favor d'aixecar el 155 quan es formi govern, però ha dit al candidat Quim Torra que no ha de ser per permetre passar d'estar "dirigits" per Madrid a estar-ho "des de Waterloo o Berlín".

El líder socialista ha insistit que "qualsevol rebaixa de les institucions és un demèrit, i sí, el 155 ho va ser, per això esperem que s'aixequi aviat" i ha assegurat que la via unilateral ha fracassat:

"No tornarem a emprendre un camí que té uns costos enormes per a tots. Aquest país està fragmentat i dividit amb uns equilibris fràgils, i la responsabilitat és no fer-la irreversible. I nosaltres ens oferim a qui sigui per ajudar."

Iceta s'ha mostrat a favor de teixir aliances, però ha reconegut que aquestes aliances no podran ser tan àmplies "si l'objectiu és només república":

"Voldríem fer aliances per acordar polítiques. Però si només es fa govern per fer república, és obvi que no podran ser polítiques tan transversals. Vostè ha dit que s'ha adreçat a tothom, per nosaltres només ha parlat per a una part."

Iceta ha tancat el seu discurs assegurant que "el nostre judici es produirà amb els fets".

Per concloure, el president del grup parlamentari del PSC-Units, ha dit que un "referèndum no és la solució en un país dividit per meitats". I s'ha dirigit al portaveu d'ERC, Sergi Sabrià qui ha criticat el paper dels socialistes en relació al 155

"Miri va haver-hi 155 perquè vostès van sortir de la legalitat, van dividir el país i ens volien separar d'Espanya quan la majoria no ho volia. Els vam advertir durant dos anys dels riscos de tot el que volien fer, però no ens van atendre. I després la culpa és tota dels demés. Doncs miri, no. A mi el 155 no m'agrada, el vaig veure inevitable. Els socialistes seguim disposats a entendre'ns amb l'esquerra però sempre posant per davant la unitat civil i no jugant a piròmans que a vegades el que porten són grans incendis". 

 

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut