Barcelona

Minuts de silenci a la UB i la delegació del govern de les Terres de l'Ebre en memòria de les víctimes de Freginals

La Generalitat ha decretat dos dies de dol per la mort de les estudiants

RedaccióActualitzat

La Generalitat ha decretat dos dies de dol per la mort de les estudiants en l'accident d'autobús a Freginals. La Universitat de Barcelona ha recordat aquest migdia, amb cinc minuts de silenci, les víctimes en un acte presidit pel president de la Generalitat i el rector de la Universitat de Barcelona i al qual què també ha assistit la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la delegada del govern, María de los Llanos de Luna; els consellers d'Exteriors, Raül Romeva; d'Empresa, Jordi Baiget, i Justícia, Carles Mundó; els tinents d'alcalde de Barcelona Gerardo Pisarello i Laia Ortiz; els líders de CiU i del PSC a Barcelona, Xavier Trias i Jaume Collboni; el líder del PP català, Xavier García Albiol, i l'inspector general de l'exèrcit Ricardo  Álvarez-Mirall, entre altres personalitats.

Davant de les portes del centre, on estudiaven la majoria de les 13 víctimes mortals de l'accident, s'han aplegat també companys de les víctimes, universitaris i professors de la universitat, on les banderes onegen a mig pal en senyal de dol. Durant els cinc minuts de silenci, s'ha interpretat "El cant dels ocells".

A les dotze, també s'ha fet un minut de silenci a la delegació del govern de les Terres de l'Ebre, a Tortosa, on s'ha desplaçat el conseller d'Interior, Jordi Jané, i el vicepresident del govern, Oriol Junqueras; la portaveu i consellera de Presidència, Neus Munté, i el conseller de Sanitat, Antoni Comín. El minut de silenci ha acabat amb un aplaudiment.

discurs

 

El rei Felip VI també ha fet un minut de silenci en record per les víctimes. Ho ha fet a la seu de la Unitat Especial d'Intervenció de la Guàrdia Civil a Valdemoro, a Madrid, i acompanyat del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i alts càrrecs de la Guàrdia Civil.

La Universitat de Barcelona té habilitada una sala de dol al vestíbul de l'Edifici Històric per manifestar el condol a les víctimes. Hi ha una catifa vermella amb tretze testos de roses blanques a banda i banda, en record de cadascuna de les víctimes de l'accident, que porta al llibre de condolences. Un grup d'estudiants que van compartir el viatge a València amb les víctimes els van voler retre el seu homenatge amb una encesa d'espelmes. Hores abans, la representació del govern i la presidenta del Parlament havien anat a firmar el llibre.

El rector de la Universitat de Barcelona, Dídac Ramírez, on estudiaven les víctimes d'aquest sinistre, assegura que està vivint els moments més durs dels seus set anys de mandat. Ramírez ha descrit a "El matí de Catalunya Ràdio" l'experiència d'haver de comunicar a una de les famílies que la seva filla era morta: "Un dels moments més impactants va ser quan vaig veure els pares d'una noia italiana. La mirada d'aquella mare esperant que amb els ulls els diguessis que la seva filla no hi era... Jo ho porto a dins clavat."

El rector, que va anar fins al lloc del sinistre, ha explicat que acabava de parlar amb uns estudiants que havien sortit il·lesos de l'accident. Tots, ha dit, estaven "amb aquesta contradicció interna que un sent quan el que viatjava al seu costat resulta que saps que ha mort i tu t'has salvat. Deien, ironies del destí, 'hem de dir que som afortunats'."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut