La fiscalia demana que declarin com a testimonis més de 250 persones incloent-hi desenes de guàrdies civils i policies
Madrid

Millo i desenes de policies i guàrdies civils: la llista de testimonis de la fiscalia

La fiscalia proposa una llista de 256 testimonis per al judici del procés

F. Gordillo/M.J. MoyaActualitzat

La Fiscalia General de l'Estat feia públic aquest 2 de novembre el seu relat de violència per acusar de rebel·lió part del govern de la Generalitat, Carme Forcadell i Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. En les conclusions, la fiscalia adjunta una llista de 256 testimonis que inclou gairebé un centenar de membres dels cossos de seguretat.

Aquests testimonis són els que el ministeri fiscal demana que declarin en el judici oral per validar les seves tesis. Destaca la gran presència d'agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, que passen del centenar.

A la llista hi ha tots els responsables del dispositiu policial de l'1-O: el delegat del govern espanyol, Enric Millo; el secretari general del Ministeri de l'Interior i que després seria el responsable de l'aplicació del 155, Juan Antonio Puigserver; el secretari d'Estat de Seguretat, José Antonio Nieto; i els caps de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional Catalunya, el coronel Diego Pérez de los Cobos, Ángel Gozalo i Sebastían Trapote.

 

Notícia relacionada: Junqueras, Forcadell, Sànchez i Cuixart, els caps de la rebel·lió segons la fiscalia

 

Entre els més de 250 persones citades com a testimonis hi ha els oficials responsables de l'operatiu de la Guàrdia Civil el 20 de setembre a la Conselleria d'Economia i la funcionària del jutjat d'instrucció 13 de Barcelona que també estava dins la conselleria. A alguns agents de la Guàrdia Civil se'ls cita com a testimonis per "ratificar les actes de la inspecció ocular dels vehicles malmesos" davant la conselleria.

També es demana que declarin al judici oral diversos agents dels Mossos d'Esquadra i responsables del cos com Manel Castellví, cap de la Comissaria General d'Informació.

En el número 15 de la llista de testimonis figura un "testimoni protegit". És un mosso d'esquadra identificat en les diligències del jutjat número 4 de Lleida i apareix sense nom ni cognoms.

 

Desenes d'agents "lesionats en els fets" de l'1-O

En referència al dia del referèndum, l'1 d'octubre, l'escrit de l'acusació de la fiscalia fa un llistat d'agents de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional que hi van intervenir i que "van ser lesionats en els fets". En el cas dels agents de la Policia Nacional, especifica que van estar de servei a 19 col·legis i centres de votació de Barcelona, 11 de Tarragona, 9 de Girona i 24 de Lleida.

En l'escrit de la fiscalia també es demana que doni testimoni Neus Munté com a exconsellera de la Presidència, Núria Llorach, llavors vicepresidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, i Amadeu Altafaj, director de la delegació de la Generalitat davant la Unió Europea.

 

Observadors internacionals i càrrecs del Parlament

També es convoca com a testimonis del judici tres participants de l'equip internacional d'experts que van supervisar el referèndum: Paul Sinning, Helena Catt i Wim Kok. Es demana el testimoni d'Albert Royo, com a secretari del Diplocat i responsable de la representació del govern català a l'exterior.

Altres testimonis demanats per la fiscalia són els membres de la mesa de Parlament José M. Espejo Saavedra, de Ciutadans; David Pérez Ibáñez, del PSC, i el lletrat major i el secretari general del Parlament, Antonio Bayona i Xavier Muro.

També són testimonis el secretari de Difusió de la Generalitat, Antoni Molons i l'administrador de l'empresa Unipost, a qui la Guàrdia Civil vincula amb l'organització del referèndum.

 

Les proves

L'escrit d'acusació que la fiscalia ha presentat davant el Suprem inclou una sèrie de proves pericials com ara "pen drive" amb diversos correus electrònics dels membres del govern, les agendes Moleskine i correus electrònics decomissats a Josep Lluís Salvadó, secretari d'Economia, o documentació dels webs pactepelreferendum.cat, catalanreferendum.cat i referendumcatalunya.cat.

També s'adjunta un DVD amb "vídeos relacionats amb els fets del 20 de setembre" que el ministeri fiscal proposa com a "prova documental per al seu examen, audició i visionat en el judici oral".

 

 

ARXIVAT A:
Judici procésReferèndum 1-OGovern empresonatProcés catalàOriol JunquerasJudicial
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut