Bogotà

Milions de colombians clamen contra les FARC en una jornada històrica

Els carrers de les principals ciutats i pobles de Colòmbia es van omplir de milions de persones per exigir a les Forces Armades Revolucionàries que alliberin tots els segrestats. Va ser una jornada única de manifestacions multitudinàries que va unir, per primer cop, tots els sectors socials: sindicats, partits polítics de tota condició i associacions. La crida a la guerrilla de les FARC, que fa quaranta anys que lluita a Colòmbia, va ser unànime: que tots els captius, alguns des de fa anys, recuperin la llibertat i que les famílies dels assassinats recuperin els seus morts.

Actualitzat
Les autoritats colombianes, amb el president Álvaro Uribe al capdavant, han exigit als grups armats il·legals que alliberin tots els segrestats i respectin la vida. Aquest cop, però, no ha estat sol. Milers de ciutadans s'han mobilitzat, en diverses manifestacions arreu del país, en una jornada sense precedents en la història recent del país. La societat civil en ple ha clamat a les FARC que aturin els segrestos continus i que entreguin les últimes víctimes d'aquesta tragèdia, els onze últims segrestats que les FARC han anunciat que han executat després de cinc anys de captiveri.

El país sencer s'ha paralitzat durant cinc minuts i s'han sentit campanes, xiulets, sirenes, crits i fins i tot el repicar de les cassoles. Treballadors, empresaris, funcionaris estatals, estudiants, així com líders de tots els sectors s'han unit a la protesta, vestits amb samarretes blanques com a símbol de la pau i la llibertat, i amb flors i pancartes.

La plaça de Bogotà, plena de manifestants, s'ha omplert de mocadors blancs i de pancartes i lemes contra el segrest, a favor de les víctimes i dels seus familiars, en reclam d'un acord humanitari. Les manifestacions s'han estès arreu del país i per uns moments s'han aturat fàbriques, els mitjans de transport públics, així com els comerços. Els mitjans de comunicació del país s'han fet ressò de totes les concentracions públiques al llarg del dia i han subratllat que a la mateixa hora, en almenys dinou països on hi viuen colombians, com ara a Espanya, s'ha fet una aturada similar per part de manifestants colombians. Així, a Madrid, han estat centenars els que s'han aplegat en solidaritat amb els segrestats per les FARC.

Els colombians a l'estranger, molts dels quals van arribar als seus nous països fugint  precisament de la violència i buscant la llibertat, s'han fet sentir a Espanya, França, l'Argentina, Bèlgica, Bolívia, els Estats Units, el Canadà, Costa Rica, Xile, l'Equador, Veneçuela, El Salvador, Jamaica, Nicaragua, Panamà, el Paraguai, el Perú, Polònia i l'Uruguai.
Anar al contingut